Juridiskā komisija atbalsta bargas soda sankcijas par nelikumīgu partiju finansēšanu

(16.08.2011.)

Saeimas Juridiskā komisija otrdien,16.augustā, skatīšanai Saeimā galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Krimināllikumā, kas paredz bargus sodus par nelikumīgu politisko partiju finansēšanu un nelikumīgu dāvinājumu pieņemšanu.

Komisijas atbalstītais likumprojekts paredz kriminālatbildību par nelikumīgu politiskās organizācijas (partijas) vai to apvienības finansēšanu, kā arī par starpniecību nelikumīgā finansēšanā. 

Turpmāk par partijas vai to apvienības nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā sodīs ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar arestu, vai piespiedu darbu, vai arī ar naudas sodu līdz simt piecdesmit minimālajām mēnešalgām. Ja iepriekš minētās darbības veiks personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, varēs piemērot sodu - brīvības atņemšana uz laiku līdz četriem gadiem vai arestu, vai piespiedu darbu, vai arī naudas sodu līdz divsimt minimālajām mēnešalgām, paredz komisijas atbalstītie grozījumi.

Savukārt par starpniecību nelikumīgā finansēšanā lielā apmērā partijas vai to apvienības sodīs ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz simt minimālajām algām.

Par partijas vai partiju apvienības nelikumīga finansējuma pieņemšanu lielā apmērā paredzēts sods – brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai arests, vai piespiedu darbs, vai naudas sods līdz simt piecdesmit minimālajām mēnešalgām. Par šādu pārkāpumu, ja to būs izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai ja pārkāpums saistīts ar finansējuma pieprasīšanu lielā apmērā, piemēros brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai arestu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz divsimt minimālajām mēnešalgām.

Brīvības atņemšana uz laiku līdz sešiem gadiem vai arests, vai piespiedu darbs, vai naudas sods līdz divsimt minimālajām mēnešalgām paredzēts par partijas finansējuma izspiešanu.

Galīgajam lasījumam sagatavotie Krimināllikuma grozījumi paredz iespēju atbrīvot personu no kriminālatbildības, ja nelikumīga partiju finansēšana saistīta ar izspiešanu vai persona pēc partijas nelikumīgas finansēšanas labprātīgi paziņo par notikušo. Tāpat no kriminālatbildības varēs atbrīvot personu, kas paziņos, ka atbalstījusi un bijusi par starpnieku nelikumīgā partijas finansēšanā.  

 
Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā