Bijušajiem īpašniekiem zemes uzmērīšanu organizēs Valsts zemes dienests

(14.06.2011.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti otrdien, 14.jūnijā, skatīšanai pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumos, paredzot, ka no 2012.gada zemes kadastrālo uzmērīšanu par valsts budžeta līdzekļiem, kas saistīta ar zemes īpašuma tiesību atjaunošanu vai kompensēšanu, organizēs Valsts zemes dienests.

Patlaban bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem kadastrālo uzmērīšanu veic sabiedrība ar ierobežotu atbildību „Latvijas Valsts mērnieks”. Plānots, ka no nākamā gada 1.janvāra procesu, izsludinot iepirkumus, nodrošinās Valsts zemes dienests.

Likumprojekti paredz, ka Valsts zemes dienests pieņems lēmumus par zemes kadastrālo uzmērīšanu par valsts budžeta līdzekļiem un organizēs veicamos zemes kadastrālās uzmērīšanas darbus.

Šāda uzmērīšana paredzēta lietās, kas saistītas ar zemes īpašuma tiesību atjaunošanu vai īpašuma kompensēšanu ar līdzvērtīgu zemi bijušajiem zemes īpašniekiem, kuriem 1940.gada 21.jūlijā piederēja zemes īpašums Latvijas Republikā, un viņus pārdzīvojušiem laulātiem, bērniem un mazbērniem, politiski represētajiem un 1.grupas invalīdiem. Uzmērīšanu par valsts budžeta līdzekļiem veic tikai tajā administratīvajā teritorijā, kurā bijušie zemes īpašumi atrodas.

Ja līdz 2012.gada 1.janvārim SIA „Latvijas Valsts mērnieks” nepabeigs kādu no sāktajiem zemes uzmērīšanas darbiem, lietas tiks nodotas Valsts zemes dienestam.
Par grozījumiem likumā „Par zemes privatizāciju Latvijas Republikas lauku apvidos” un likumā „Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās” trīs lasījumos vēl jālemj Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā