Saeimas priekšsēdētāja dodas oficiālā vizītē uz Zviedriju

(16.09.2021.)

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece kopā ar Igaunijas un Lietuvas parlamentu priekšsēdētājiem dodas oficiālā vizītē uz Zviedrijas Karalisti. Vizīte notiek par godu Zviedrijas un Baltijas valstu diplomātisko attiecību atjaunošanas 30.gadadienai.

Saeimas delegācijas pārstāvji tiksies ar Zviedrijas parlamenta (Riksdāga) priekšsēdētāju Andreasu Norlēnu (Andreas Norlén) un parlamenta vicespīkerēm, kā arī Zviedrijas parlamenta Ārlietu un Aizsardzības komisiju deputātiem. Atzīmējot Baltijas valstu neatkarības un diplomātisko attiecību atjaunošanas ar Zviedriju 30.gadadienu, Riksdāgā notiks Baltijas seminārs, kurā no Latvijas puses runās Saeimas priekšsēdētāja un 4.maija Deklarācijas kluba prezidente Velta Čebotarenoka.

Vizītes laikā Saeimas priekšsēdētājai paredzēta audience pie Zviedrijas karaļa Kārļa XVI Gustava. Tāpat plānota tikšanās ar ārlietu ministri Annu Lindi (Ann Linde) un aizsardzības ministru Pēteru Hultkvistu (Peter Hultqvist).

Stokholmā I.Mūrniece uzrunās klātesošos Normalmes laukumā tā dēvētās “Pirmdienas kustības” rekonstrukcijas pasākumā. No 1990.gada marta līdz 1991.gada septembrim “Pirmdienas kustības” mītiņos pulcējās plaša Zviedrijas sabiedrība, paužot atbalstu Baltijas valstu neatkarības centieniem. I.Mūrniece Stokholmā tiksies arī ar Stokholmas pilsētas domes priekšsēdētāju Sesīliju Brinku (Cecilia Brinck), savukārt Upsalā – ar Upsalas provinces gubernatoru Joranu Ernanderu (Göran Enander).

Vizītes laikā Saeimas delegācijai Enčēpingā plānots Zviedrijas Karalistes Komandu un kontroles pulka apmeklējums.

Tāpat Saeimas delegācija Sollentunā piedalīsies tradicionālajā Baltijas dienu pasākumā, kuru ik gadu organizē Zviedru–latviešu biedrība sadarbībā ar igauņu un lietuviešu kopienu Zviedrijā.

I.Mūrniece vizītē dosies kopā ar Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāju Juri Rancānu, Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedru Ojāru Ēriku Kalniņu un 4.maija Deklarācijas kluba prezidenti Veltu Čebotarenoku.

Saeimas delegācija Zviedrijā uzturēsies līdz 18.septembrim.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī