Saeima pieņem grozījumus interešu konflikta novēršanas likumā

(28.04.2011.)

Saeima ceturtdien, 28.aprīlī, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”, paredzot tiesisko aizsardzību personām, kas sniedz informāciju par amatpersonu interešu konfliktiem.

Grozītais likums nosaka, ka institūcijas vadītājam būs aizliegts izpaust, kurš darbinieks viņu informējis par citas amatpersonas iespējamajiem interešu konfliktiem, kā arī aizliegts šādai personai radīt tiešas vai netiešas nelabvēlīgas sekas. Aizliegums neattieksies uz informācijas sniegšanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), Valsts policijai un Satversmes aizsardzības birojam (SAB), kā arī tiesai un prokuratūrai.

Turpmāk amatpersonai būs pienākums informēt institūcijas vadītāju vai arī KNAB par tai zināmiem citu amatpersonu interešu konfliktiem. Drošības iestādēs strādājošajiem par šādiem pārkāpumiem būs jāinformē SAB.

Tāpat grozījumi paredz, ka personai, kurai noteikti speciālie amatu savienošanas ierobežojumi, vairs nevajadzēs atļauju amatu savienošanai. Šāda atļauja nebūs nepieciešama, ja amatpersona tiešos darba pienākumus savienos ar dienestu Zemessardzē, lauksaimniecisko ražošanu, mežizstrādi, zvejniecību, lauku tūrismu vai prakses ārsta profesionālo darbību, pārvaldot savu nekustamo īpašumu, kā arī veicot ārsta, pedagoga, zinātnieka, profesionāla sportista vai radošo darbu.

Izmaiņas arī nosaka, ka iestādei vienlaicīgi ar personas iecelšanu, ievēlēšanu vai apstiprināšanu amatā būs jāizvērtē, vai paredzamā amatu savienošana neradīs interešu konfliktu. Iepriekš amatpersonai pašai bija jāvēršas attiecīgajā institūcijā ar lūgumu atļaut savienot savu amatu ar amatu citā iestādē.

Ar grozījumiem interešu konflikta novēršanas likumā mainīta līdzšinējā kārtība valsts amatpersonu valstij radīto zaudējumu atlīdzināšanā. Turpmāk zaudējumu atlīdzību varēs pieprasīt saskaņā ar Administratīvā procesa likumu, izdodot administratīvo aktu un nodarīto zaudējumu atlīdzinot ar tiesu izpildītāja starpniecību. Iepriekš valstij radītie zaudējumi bija jāatlīdzina civiltiesiskā kārtībā. Jaunā kārtība neattieksies uz lietām, kas ierosinātas pirms šo grozījumu stāšanās spēkā.


 Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt