Ingrīda Circene: Gruzija sasniegusi būtiskus panākumus demokrātijas nostiprināšanā

(14.04.2011.)

Plašsaziņas līdzekļu brīvības veicināšana, reformas policijā, kā arī korupcijas izskaušana ir būtiski soļi, kas ļāvuši Gruzijai gūt panākumus demokrātijas nostiprināšanā. To pauda Eiropas Padomes Parlamentārās Asamblejas Latvijas delegācijas vadītāja Ingrīda Circene, Parlamentārās Asamblejas plenārsēdē diskutējot par Gruzijas kā Eiropas Padomes dalībvalsts saistību izpildi.

I.Circene atzinīgi vērtēja Gruzijas sasniegumus mediju brīvības nodrošināšanā, kā piemēru minot 2010.gada vēlēšanas, kad visām partijām tika nodrošinātas vienlīdzīgas iespējas paust savu pozīciju plašsaziņas līdzekļos, tostarp privātajos.

Viņa akcentēja, ka mediju brīvība ir būtisks faktors arī korupcijas apkarošanā, kur Gruzija ir sasniegusi izcilus rezultātus – 78 procenti Gruzijas iedzīvotāju ir pārliecināti, ka korupcijas līmenis valstī ir būtiski samazinājies. Savukārt paveiktais tiesu varas neatkarības nostiprināšanā sekmēja to, ka sabiedrības uzticēšanās tiesām 2010.gadā salīdzinājumā ar 2008.gadu pieaugusi par 12 procentiem.

Korupcijas apkarošanas pasākumi veicināja arī ekonomikas brīvību – vērtējot to, cik vienkārši ir veikt uzņēmējdarbību valstīs, Pasaules Banka Gruziju ierindojusi 11.vietā, kas ir par 100 pozīcijām labāk nekā 2005.gadā, sacīja I.Circene.

Deputāte aicināja atbalstīt turpmākus demokrātijas nostiprināšanas procesus Gruzijā un vienlaikus sekot līdzi strukturālo reformu ieviešanai.

Eiropas Padomes Parlamentārā Asambleja ir viena no Eiropas Padomes lielākajām un redzamākajām institūcijām, kurā uz sesijām regulāri pulcējas Eiropas Padomes dalībvalstu parlamentārieši. 1949.gadā dibinātā Eiropas Padome šobrīd apvieno 47 Eiropas valstis. Padomes mērķis ir aizsargāt cilvēktiesības, parlamentāro demokrātiju un tiesiskumu, panākt dalībvalstu sociālo un tiesisko standartu vienotību, veicināt izpratni par Eiropas identitāti, tās vērtībām, aptverot dažādu Eiropas tautu kultūras. Latvija par Eiropas Padomes dalībvalsti kļuva 1995.gadā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt