Apakškomisija: valstī jāpanāk vienprātība demogrāfijas jautājumos

(05.04.2011.)

Saeimas Nacionālās drošības komisijas Demogrāfijas politikas apakškomisijas deputāti otrdien, 5.aprīlī, vienojās prioritāri veikt analīzi demogrāfijas jautājumos, kā arī valstī panākt vienotu skatījumu par šo problemātiku.

Apakškomisijas priekšsēdētājs Andris Šķēle akcentēja, ka šobrīd Latvijā trūkst kvantitatīvi izmērāmu datu par demogrāfijas jomu un emigrācijas tendencēm, turklāt nav definēti vienoti politiskie mērķi un laika ietvars situācijas uzlabošanai. Viņš pauda, ka valstī jāpanāk vienprātība par mērķiem un risinājumiem to sasniegšanai ilgtermiņā.

Apakškomisijas priekšsēdētājs uzsvēra, ka iestādēm jāvienojas par kvantitatīvu ietvaru, pēc kura varētu objektīvi spriest par šābrīža situāciju Latvijā un par sasniedzamajiem rezultātiem. Turklāt demogrāfijas jautājumi jāskata 10 gadu, nevis 100 gadu griezumā.

Deputāti bija vienisprātis, ka demogrāfiskā situācija ir graujoša un prognozes pesimistiskas: dzimstība sarūk, mirstība joprojām pārsniedz dzimstības līmeni, emigrācija palielinās. Turpinoties šai tendencei, iedzīvotāju skaits Latvijā 2150.gadā varētu nesasniegt pat dažus simtus tūkstošus.

Lai varētu izvirzīt konkrētus mērķus situācijas uzlabošanai, jāapkopo informācija par risinājumiem citās Eiropas valstīs, piemēram, Īslandē, Ungārijā, Slovēnijā un Igaunijā.

Tāpat jāņem vērā arī tautas skaitīšanas rezultāti un tendences, ko tie atklās. Taču Latvijā nav objektīvu datu par emigrācijas tendencēm, tostarp par ārzemēs dzimušajiem bērniem, pauda deputāti.

Apakškomisija vienojās uzklausīt demogrāfijas ekspertus un iepazīties ar atbildīgo ministriju datiem par demogrāfisko situāciju un risinājumiem Latvijā un ārvalstīs. Deputāti bija vienisprātis, ka jautājums jāskata arī sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām.

Plānots, ka apakškomisijas sēdes notiks regulāri - otrdienās, plkst.15.30, Jēkaba ielā 10/12, 409.telpā.

Šobrīd apakškomisijā strādā deviņi deputāti, taču vēlmi piedalīties apakškomisijā pieteikuši vēl 14 deputāti, tādējādi Demogrāfijas politikas apakškomisija varētu kļūt par skaitliski lielāko Saeimā. Paredzēts, ka apakškomisijas pilns sastāvs tiks apstiprināts nākamnedēļ.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt