Saeimas komisija atbalsta plašāku kultūras un izglītības norišu atspoguļošanu LTV

(29.03.2011.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti otrdien, 29.martā, tiekoties ar Latvijas Televīzijas (LTV) vadību, aicināja lielāku uzmanību pievērst kultūrizglītojošu raidījumu veidošanai un vienlaicīgi pauda atbalstu nepieciešamībai stiprināt sabiedriskās televīzijas neatkarību no reklāmdevējiem.

„Sabiedriskajai televīzijai nevajadzētu atrasties vienādā pozīcijā ar komerctelevīzijām un cīnīties par reitingiem un reklāmdevēju uzmanību. Tai vairāk jāveido kvalitatīvi raidījumi, kas sabiedrībai stāsta par mūsu kultūras bagātībām un izglītības aktualitātēm. Apzinoties šībrīža situāciju un nepietiekamo finansējumu šo uzdevumu īstenošanai, Saeimas komisija atbalstīs Latvijas Televīzijas attīstības projektus,” uzsver komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete.

Viens no šādiem projektiem ir LTV arhīvu satura digitalizēšana. LTV valdes loceklis Edgars Kots informēja, ka būtu nepieciešams digitalizēt 20 tūkstošus stundu arhīva materiāla, kas šobrīd glabājas kasetēs. Tos nepārnesot no analogās sistēmas uz digitālo formātu, arhīva audiovizuālie materiāli ies bojā. Šodien komisija vienojās sagatavot vēstuli ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, kurā aicinās LTV un Latvijas Radio arhīvu digitalizācijai atvēlēt Eiropas Savienības fondu līdzekļus.

Komisijas deputāti atzina, ka Latvijas Televīzijas arhīvs ir nacionālā vērtība, kas jāsaglabā nākamajām paaudzēm. Deputāts Ints Dālderis (Vienotība) aicināja Saeimas deputātus šo jautājumu pārrunāt arī savās frakcijās.

Komisija ar E.Kotu bija vienisprātis, ka nepieciešams maksimāli daudz ierakstīt aktuālās teātra, baleta, operas izrādes un citus kultūras pasākumus. Taču vienas teātra izrādes nofilmēšana izmaksā četrus līdz piecus tūkstošus latu, un izmaksas sarežģītiem uzvedumiem ir vēl augstākas, skaidroja LTV valdes loceklis. Komisija noskaidroja, ka nepietiekamā finansējuma dēļ šobrīd ēterā tiek parādīta vidēji viena teātra izrāde mēnesī, iespēju robežās LTV demonstrē arī latviešu dokumentālās filmas un spēlfilmas. Kultūrizglītojošo raidījumu apjoms kopš krīzes sākuma nav samazināts, taču, sarūkot šiem raidījumiem pieejamajiem naudas līdzekļiem, to saturs kļuvis pliekanāks, atzina E.Kots.

Deputāte Inguna Rībena (Vienotība) uzsvēra, ka sabiedriskajai televīzijai jāuzņemas skolotāja loma un skatītāju reitingiem nekādā gadījumā nevajadzētu kļūt par noteicošo atskaites punktu programmu satura izvēlē. Savukārt I.Dālderis pauda viedokli, ka nākotnē Latvijā vajadzētu būt no reklāmām brīvam sabiedriskajam medijam, kas apvienotu radio un televīziju un plaši izmantotu interneta piedāvātās iespējas.

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt