Saeimas komisija aicina izstrādāt konkrētus priekšlikumus cilvēktirdzniecības apkarošanai

(09.03.2011.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien, 9.martā, apzināja atbildīgo organizāciju viedokļus par jomām, kurās jāveic uzlabojumi, lai rezultatīvāk cīnītos pret cilvēktirdzniecību. Deputāti aicināja ekspertus definēt un komisijai iesniegt konkrētus priekšlikumus.

„Konstatējām, ka ir trīs jomas, kurās vajadzētu skatīt iespējamos uzlabojumus. Pirmkārt, tā ir likumdošanas joma – visās tiesībsargājošās iestādēs veicināt vienotu izpratni par jau spēkā esošo likumdošanu, kā arī apsvērt izmaiņas likumos, lai mazinātu cilvēktirdzniecības iespējamību un veicinātu cilvēktiesības. Otrkārt, būtu vēlams veikt tiesnešu apmācību un upuru rehabilitācijas pasākumus. Un treškārt, starptautiski veicami pasākumi – harmonizēta Eiropas Savienības izpratne un likumdošana saistībā ar seksuālo pakalpojumu pirkšanu, kā arī izmaiņas likumdošanā atsevišķās valstīs, lai novērstu fiktīvas laulības,” secina komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene.

Deputāti noskaidroja, ka kampaņas „Apturi bērnu un jauniešu seksa tirdzniecību!” ietvaros ir savākti jau 11 tūkstoši parakstu, rosinot ar likumu vērsties pret cilvēkiem, kuri pērk seksa pakalpojumus. Resursu centra sievietēm „Marta” pārstāve Iluta Lāce deputātus informēja, ka pārsvarā nodarbošanās ar prostitūciju nav apzināta izvēle, bet gan izdzīvošanas stratēģija vai vardarbības sekas. Tādēļ šīs sievietes var uzskatīt par upuriem, un Krimināllikumā būtu jāievieš norma, kas paredzētu prostitūtu pakalpojumu pircēju sodīšanu, līdzīgi kā tas ir atsevišķās Skandināvijas valstīs.

Atbildīgo ministriju pārstāvji oponēja, ka, neskatoties uz to, ka Latvijā prostitūcija ir atļauta ar konkrētiem ierobežojumiem, vervēšana un starpniecība ir krimināli sodāmas. Eksperti atzīst, ka šis regulējums ir pietiekami efektīvs cīņai pret cilvēktirdzniecību. Lai kriminalizētu pakalpojumu pirkšanu, prostitūcijai būtu jāmaina statuss.

I.Circene klātesošos aicināja definēt konkrētus priekšlikumus cilvēktirdzniecības apkarošanai iekšzemē un pāri robežām un iesniegt tos izskatīšanai komisijā.

Komisijas sēdē piedalījās pārstāvji no Tieslietu ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Ģenerālprokuratūras, kā arī sociālās kampaņas „Apturi bērnu un jauniešu seksa tirdzniecību!” organizētāji.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī