Imants Lieģis: nepieciešama cieša NATO un ES sadarbība Lībijas krīzes risināšanā

(08.03.2011.)

Lai pārtrauktu Lībijas opozicionāru un Muamaram Kadafi lojālo spēku asiņainās sadursmes, nepieciešama cieša NATO un Eiropas Savienības (ES) sadarbība, uzskata Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs un NATO Parlamentārās Asamblejas Latvijas delegācijas vadītājs Imants Lieģis.

Saeimas Eiropas lietu komisija trešdien, 9.martā, izskatīs Latvijas nacionālās nostājas 10.marta ārkārtas ES Ārlietu padomei, kā arī 11.marta ārkārtas Eiropadomes samitam, kuros ES ārlietu ministri un dalībvalstu vadītāji spriedīs par situāciju ES dienvidu kaimiņvalstīs, tostarp Lībijā.  

„Šī būs lieliska iespēja Eiropas Savienībai un NATO cieši sadarboties Lībijas krīzes risināšanā, ņemot vērā, ka 10.martā un 11.martā paralēli notiks gan Eiropas Savienības, gan NATO sanāksmes, kurās piedalīsies abu organizāciju ārlietu ministri, aizsardzības ministri un valdību vadītāji. Pozitīva ir arī ziņa, ka NATO aizsardzības ministru sanāksmē piedalīsies Eiropas Savienības Augstā pārstāve ārlietu jautājumos Ketrīna Eštone,” norāda I.Lieģis.

I.Lieģis atzinīgi vērtē pēdējo mēnešu demokrātiskās pārmaiņas Ziemeļāfrikas arābu valstīs, bet vienlaikus arī pauž bažas par tālāku vardarbības eskalāciju Lībijā. „Nepieciešams iestāties par cilvēktiesību ievērošanu šajā valstī, un tādēļ NATO būtu jāapsver iespēja Lībijas gaisa telpā veidot lidojumu aizlieguma zonu.”


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt