Saeima pieņem grozījumus ar sociālo jomu saistītajos likumos

(20.12.2010.)

Saeima pirmdien, 20.decembrī, skatot 2011.gada valsts budžeta likumprojektu paketi, otrajā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus vairākos ar sociālo jomu saistītos likumos.

Grozījumi likumā „Par valsts pensijām” paredz, ka valsts pensijas netiek pārskatītas no 2011. līdz 2013.gadam, proti, arī nākamajos trīs gados tiek iesaldēta pensiju indeksācija.

Sākot ar 2012.gada 1.janvāri vairs netiks piešķirtas piemaksas pie vecuma un invaliditātes pensijas jaunpiešķirtajām pensijām. Tiem pensionāriem, kuriem piemaksas būs piešķiras līdz 2011.gada beigām, tās tiks saglabātas.

Grozījumi likumā paredz no 2012.gada pārtraukt pensiju piešķiršanu pēc atvieglotiem noteikumiem par darbu sevišķi kaitīgos, sevišķi smagos vai kaitīgos un smagos darba apstākļos. Tādējādi šī iedzīvotāju daļa vairs nevarēs pensiju pieprasīt no agrāka vecuma nekā vispārējā gadījumā.

Savukārt grozījumi likumā „Par valsts sociālo apdrošināšanu” nosaka, ka pensiju apdrošināšanai persona ir sociāli apdrošināta tikai tad, ja par viņu faktiski veiktas sociālās iemaksas. Pārējiem apdrošināšanas veidiem persona, tāpat kā patlaban, tiks apdrošināta neatkarīgi no tā, vai deklarētās sociālās iemaksas ir faktiski veiktas.

Saeima šodien grozīja arī Valsts fondēto pensiju likumu, paredzot 2011. un 2012.gadā sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi valsts fondēto pensiju shēmā saglabāt divu procentu apmērā. Savukārt 2013.gadā un turpmāk iemaksu likme valsts fondēto pensiju shēmā būs sešu procentu apmērā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā