Tautsaimniecības komisija pārrunā Latvijas attīstības scenārijus un izaicinājumus

(07.12.2010.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti otrdien, 7.decembrī, tiekoties ar Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču, pārrunāja Latvijas ekonomikas tālākās attīstības scenārijus un izaicinājumus.

Latvija uzskatāmi demonstrē izeju no krīzes un jau nākamgad gaidāma pozitīva tautsaimniecības izaugsme. Turpmāko divu gadu laikā nav gaidāms arī būtisks inflācijas pieaugums - tā svārstīsies viena un divu procentu robežās, noskaidroja deputāti. Krīzes apstākļos Latvijas uzņēmēji ir spējuši palielināt eksporta apjomus un īpašs prieks par pieaugošu tirgus daļu Lietuvā un Igaunijā, atzina I.Rimšēvičs.

Patlaban ir svarīgi pieņemt kvalitatīvu budžetu, veicināt Latvijas ekonomikas konkurētspēju, eksporta pieauguma un valsts kredītreitingu uzlabošanu, pauda Latvijas Bankas prezidents. Deputāti noskaidroja, ka 2014. un 2015.gadā būs jāpārfinansē būtiska Latvijas ārējā parāda daļa, tāpēc svarīgi, kāds tajā laikā būs Latvijas valsts starptautiskais kredītreitings. Ja eiro neizdosies ieviest 2014.gadā, tad nākamā iespēja varētu būt 2018.-2020.gads, prognozēja I.Rimšēvičs.

Būtisks instruments tautsaimniecības attīstības atjaunošanai ir pieejamie Eiropas Savienības fondu līdzekļi, tāpēc komisijas sēdē tika pārrunāta to efektīvāka izmantošana. Viens no risinājumiem būtu centralizēt līdzekļu apsaimniekošanu, lai daudzu institūciju vietā, kā tas ir šobrīd, ar fondu naudu strādātu vien dažas iestādes. Piemēram, Skotijā un Īrijā Eiropas Savienības fondu finansējumu apsaimnieko divas vai trīs iestādes, šodien uzzināja deputāti.

Komisija bija vienisprātis, ka rūpīgi jāvērtē arī tas, kā kopējais septiņos gados pieejamais finansējums 3,2 miljonu latu apmērā tiek apgūts pa gadiem un nozarēm. Sadrumstalotā naudas apsaimniekošana liedz iespēju līdzekļus efektīvi pārdalīt citām nozarēm, ja, piemēram, kavējas finansējuma apguve kādā jomā.

Pārrunājot strukturālo reformu nepieciešamību, I.Rimšēvičs pauda viedokli, ka valstij jāveic inventarizācija par savu saimniecību un 2012.gada budžets jāsāk veidot no nulles, izvērtējot katru funkciju.

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem