Saeimas deputāti interesējas par identifikācijas karšu ieviešanu

(01.12.2010.)

Saeimas Pilsonības likuma izpildes komisijas deputāti trešdien, 1.decembrī, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšnieku Vilni Jēkabsonu iztaujāja par pārvaldes darbu, migrācijas politikas īstenošanu un elektronisko identifikācijas karšu ieviešanas gaitu. Deputāti noskaidroja, ka kartes plānots ieviest nākamā gada vidū un tās kalpos kā ceļošanas dokuments Eiropas Savienības ietvaros, un tajā būs integrēts e-paraksts.

Eiropas Savienības prasības nosaka, ka no nākamā gada 20.maija uzturēšanās atļaujas trešo valstu pilsoņiem vairs nelīmēs pasē, bet būs jāizdod identifikācijas kartes, informēja V.Jēkabsons. Viņš skaidroja, ka vienlaikus ar šīs normas ieviešanu plānota identifikācijas karšu kā pasēm alternatīva dokumenta izsniegšana arī Latvijas iedzīvotājiem.

Šobrīd Latvijā vienīgais personu apliecinošais dokuments ir pase, bet pēc elektronisko identifikācijas karšu ieviešanas cilvēks varēs izvēlēties saņemt pasi, karti vai abus dokumentus, noskaidroja deputāti.

Pase joprojām būs nepieciešama, lai ceļotu uz valstīm, kurās Latvijas iedzīvotājiem vajadzīga vīza. Savukārt valsts iekšienē pasi pilnībā varēs aizstāt ar elektronisko identifikācijas karti, kura būs derīga arī ceļošanai Eiropas Savienības valstīs un, izmantojot elektroniskā paraksta iespējas, varēs sazināties ar valsts iestādēm.

Deputāti vēlējās zināt identifikācijas karšu izmaksas un derīguma termiņus. Maksa par kartes saņemšanu būs mazāka nekā par pasi – līdz desmit latiem, taču derīguma termiņi būs tādi paši – parastajā kārtībā pieci gadi, pensionāriem desmit gadi. PMLP priekšnieks skaidroja, ka šādi kartes nomaiņas termiņi noteikti arī drošības apsvērumu dēļ.

Deputāts Aivars Volfs (Vienotība) aicināja PMLP organizēt plašu sabiedrības informēšanas kampaņu, lai cilvēkiem tiktu izskaidrotas kartes saņemšanas kārtība un tās piedāvātās iespējas.

 

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde