Saeimas priekšsēdētāja Gundara Daudzes runa Baltijas Asamblejas 29.sesijas atklāšanā Rīgā 2010.gada 22.oktobrī Saeimas namā

(22.10.2010.)

Cienītā Baltijas Asamblejas prezidentes kundze!
Cienītā Igaunijas Rīgikogu priekšsēdētājas kundze!
Cienītā Lietuvas Seima priekšsēdētājas kundze!
Godātie Baltijas Ministru Padomes locekļi!
Godātie Baltijas Asamblejas delegāti!
Dāmas un kungi!


Man ir patiess prieks šodien Latvijas Republikas Saeimas namā sveikt Baltijas Asamblejas 29.sesijas delegātus, Baltijas Ministru Padomes locekļus, kā arī ārvalstu sadarbības partnerus no Beniluksa un Ziemeļvalstīm.

Šī ir ceturtā Baltijas Asamblejas sesija, kuras atklāšanā man kā Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētājam ir gods piedalīties. Vienmēr ar prieku esmu piedalījies Baltijas Asamblejas sanāksmēs, jo augstu vērtēju tās ieguldījumu Baltijas valstu sadarbības veicināšanā. Baltijas Asambleja ir viena no pirmajām Baltijas valstu sadarbības organizācijām, kas tika nodibināta pēc neatkarības atgūšanas. Nākamgad atzīmēsim Baltijas Asamblejas 20.gadadienu. Šo gadu laikā tā ir bijusi ne tikai diskusiju un pieredzes apmaiņas forums, tā ir meklējusi ceļus un piedāvājusi savus priekšlikumus Baltijas valstu drošības, ekonomiskās izaugsmes un ciešākas sadarbības veicināšanai. Veselīga savstarpēja konkurence un kopīgo centienu koordinācija ir bijusi mūsu panākumu ķīla gan deviņdesmitajos gados, nostiprinot demokrātisku valsts pārvaldi un liekot pamatus tālākai valstu attīstībai, gan šajā desmitgadē, panākot mūsu valstu uzņemšanu Eiropas Savienībā un NATO.

Mūsdienās Baltijas valstu attiecības raksturo savstarpējs politiskais atbalsts, cieša ekonomiskā integrācija un praktiskā sadarbība. Tieši tāpēc es gribētu īpaši izcelt vienu no šīs sesijas darba kārtības punktiem - kopīgie veselības aprūpes projekti Baltijas valstīs. Šis ir piemērs tam, kā Baltijas Asamblejā dzimusi ideja var aizvest līdz konkrētiem priekšlikumiem un praktiskiem rezultātiem, no kuriem ieguvēji būs visi mūsu valstu iedzīvotāji. Es vēlu sekmes izveidotajai darba grupai un aicinu šo jautājumu uzturēt Baltijas Asamblejas darbakārtībā arī turpmāk.

Manuprāt, ir ļoti svarīgi arī attīstīt esošās iestrādes ciešākai Baltijas valstu un Ziemeļvalstu sadarbībai. Šogad pēc Latvijas iniciatīvas tika sagatavots neatkarīgs ekspertu ziņojums par Baltijas valstu un Ziemeļvalstu sadarbības perspektīvām. Tas atklāj daudzas jomas, kur ciešāka NB8 valstu sadarbība būtu loģiska, perspektīva un savstarpēji izdevīga. Manuprāt, Baltijas Asamblejas kā parlamentāras institūcijas uzdevums būtu politiski pārraudzīt, lai šī reģionālās sadarbības dimensija turpinātu attīstīties.

Godātie Baltijas Asamblejas delegāti!

Kad iepriekšējo reizi, pirms gada, tikāmies Viļņā, mūsu uzmanība bija vērsta galvenokārt uz sarežģīto ekonomisko situāciju reģionā. Tas bija laiks, kad ekonomiskā un finanšu krīze katru Baltijas valsti, un jo īpaši Latviju, skāra smagi. Esmu gandarīts, ka šodien, atkal sanākot kopā, mēs varam būt piesardzīgi optimisti. Makroekonomiskie dati norāda uz ekonomikas stabilizācijas pazīmēm. Eksporta apjomu pastāvīgs kāpums, otrs straujākais rūpnieciskās ražošanas pieaugums Eiropas Savienībā un bezdarba līmeņa pakāpeniska samazināšanās - tie ir panākumi, kurus mūsu valstij izdevies sasniegt ar smagu lēmumu un dzelžainas finanšu disciplīnas palīdzību. Pirms trim nedēļām Latvijas tauta vēlēšanās izšķīrās par labu iesāktajam darbam ekonomikas stabilizācijā, tāpēc šis kurss būs jāturpina arī nākamā sasaukuma parlamentam un jaunajai valdībai.

Godātie kolēģi!

Šī gada Baltijas Asamblejas sesija noris mūsu parlamenta Sēžu zālē, kur jau pēc desmit dienām uz pirmo sēdi sanāks 10.Saeimas deputāti. Es vēlos pateikties pašreizējā sasaukuma Saeimas Baltijas Asamblejas delegācijas vadītājai Zommeres kundzei un pārējiem delegācijas locekļiem par to, ka viņi 9.Saeimas pilnvaru laikā ar atbildību un degsmi ir strādājuši, lai šī triju valstu kopīgā parlamentārā sadarbība attīstītos, būtu dinamiska, pragmatiska un vienlaikus nezaudētu savu galveno vērtību - Baltijas valstu vienotības garu. Esmu pārliecināts, ka šajos gados radušās idejas un daudzās iestrādes tiks turpinātas, tādējādi nodrošinot pēctecību darbam, kas ieguldīts šo četru gadu laikā.

Nobeigumā es vēlos pateikties Baltijas Asamblejas Prezidijam, Sekretariātam un visiem kolēģiem par ieguldīto darbu, kā arī novēlēt panākumus Igaunijas parlamentam kā nākamajai Baltijas Asamblejas prezidentūrai!


 

Trešdien, 17.aprīlī
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
13:10  Ārlietu komisijas Baltijas lietu apakškomisijas sēde
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde