Saeima atbalsta Rojas novada sadalīšanu un ārkārtas vēlēšanu rīkošanu Rojā un Mērsragā

(16.09.2010.)

Saeima ceturtdien, 16.septembrī, galīgajā lasījumā kā steidzamu pieņēma likumu „Par Rojas novada sadalīšanu un jaunizveidoto novadu darbības uzsākšanu”, kas nosaka, ka ārkārtas vēlēšanas Rojas novadā un Mērsraga novadā notiks šī gada 18.decembrī. Tāpat Saeima steidzamības kārtā pieņēma grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kas paredz Mērsraga novada atdalīšanu no Rojas novada.

Likums par jauno pašvaldību darba uzsākšanu paredz, ka ārkārtas vēlēšanu sarīkošanu nodrošina Rojas novada vēlēšanu komisija un visus ar vēlēšanām saistītos izdevumus sedz līdzšinējā Rojas novada dome.

Jaunais likums arī nosaka, ka vēlētāju reģistrs tiks veidots 75 dienas pirms vēlēšanām līdzšinējo 120 dienu vietā, kas noteiktas vēlētāju reģistra likumā, un iedzīvotāji uzaicinājumu uz ārkārtas vēlēšanām saņems ne vēlāk kā 30 dienas pirms vēlēšanām.

Līdz 2011.gada 3.janvārim, kad uz domes sēdi jāsanāk katrai jaunievēlētajai domei, darbu turpinās līdzšinējā Rojas novada dome. Jaunievēlēto deputātu pilnvaru termiņš būs līdz nākamajām kārtējām pašvaldību vēlēšanām 2013.gadā.

Jaunievēlētajai Rojas novada domei un Mērsraga novada domei trīs mēnešu laikā būs jāizvērtē līdzšinējās Rojas novada domes pieņemtie saistošie noteikumi, kā arī jāapstiprina abu pašvaldību teritorijas plānojums un detālplānojums.

Pašreizējam Rojas novadam līdz šī gada 1.novembrim jāpieņem pašvaldības reorganizācijas plāns, tajā paredzot visu institūciju, mantas, finanšu līdzekļu, tiesību un saistību sadali, pēc iespējas ņemot vērā teritoriālo principu. Plāna izpildes, uzraudzības un atskaitīšanās kārtību, kā arī jaunizveidoto novadu pašvaldību budžetu izstrādes kārtību noteiks Ministru kabinets.

Likums „Par Rojas novada sadalīšanu un jaunizveidoto novadu darbības uzsākšanu” stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas, bet grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā - 2011.gada 3.janvārī.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā