Budžeta komisija: patēriņa kredītu izsniedzēji varēs izmantot Kredītu reģistru

(15.09.2010.)

Patēriņa kredītu sniedzēji varēs izmantot Kredītu reģistru, lai iegūtu informāciju par citiem patērētāja darījumiem ilgākā laika posmā un novērtētu viņu kredītspēju. To paredz Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā trešdien, 15.septembrī, pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstītie grozījumi Krājaizdevu sabiedrību likumā, Kredītiestāžu likumā un Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā.

Šo iespēju turpmāk varēs izmantot arī citas Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomiskās zonas valsts personas, kas nodarbojas ar patērētāju kreditēšanu.

Par Kredītu reģistra izmantošanu būs jāmaksā, un samaksas apmēru noteiks Latvijas Banka. 

Patlaban pieeja Kredītu reģistram ir bankām, komercsabiedrībām, apdrošinātājiem un krājaizdevu sabiedrībām, kā arī Finanšu un kapitāla tirgus komisijai un Latvijas Bankai.

Izmaiņas nepieciešamas, lai veicinātu atbildīgu kreditēšanu, nodrošinot personām, kas kreditē, iespēju novērtēt patērētāja kredītspēju, norāda grozījumu autori.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija nolēma lūgt Saeimu grozījumus Krājaizdevu sabiedrību likumā, Kredītiestāžu likumā un Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā iekļaut Saeimas 16.septembra sēdes darba kārtībā un noteikt tiem steidzamību.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā