Saeimas komisija aicina asistenta pakalpojumu nodrošināšanu deleģēt Neredzīgo biedrībai

(14.09.2010.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti otrdien, 14.septembrī, pārrunājot asistenta pakalpojumu nodrošināšanu personām ar 1.grupas redzes invaliditāti, aicināja Labklājības ministriju izvērtēt iespējas šī pakalpojuma administrēšanu deleģēt Latvijas Neredzīgo biedrībai. Tāpat komisija rosinās asistenta darba samaksai nepieciešamo finansējumu rast, piesaistot Nodarbinātības valsts aģentūras programmās paredzētos Eiropas Sociālā fonda līdzekļus.

„Neatbalstām ministrijas ieceri asistenta pakalpojumu nodrošināšanu uzkraut jau tā pārslogotajiem pašvaldību sociālajiem dienestiem,” uzsvēra komisijas priekšsēdētāja Aija Barča. „Ja esam sākuši funkcijas uzticēt nevalsts sektoram un Latvijas Neredzīgo biedrība savu daļu īsteno sekmīgi, tad to jāturpina darīt.”

Saeimas pieņemtais Invaliditātes likums paredz, ka no 2011.gada 1.janvāra pirmās grupas invalīdiem pienākas asistenta pakalpojumi.

Labklājības ministrijas pārstāvji informēja, ka asistentiem paredzētā samaksa ir 1,20 lati par vienu stundu un kopumā nākamajā gadā šī pakalpojuma nodrošināšanai būtu nepieciešami 657 tūkstoši latu. Asistenta pakalpojumam kopumā varētu pieteikties vairāk nekā 700 cilvēku ar 1.grupas redzes invaliditāti. Plānots, ka persona ar redzes invaliditāti pati varēs izvēlēties savu asistentu, un tas varēs būt arī ģimenes loceklis. Ministrija iecerējusi, ka asistenta pakalpojumi prioritāri tikts nodrošināti personām, kuras strādā vai mācās.

Par šo pakalpojumu interese ir liela un tas būtiski atvieglotu personu ar redzes invaliditāti ikdienu, pauda Ministrijas pārstāvji.

Sociālo un darba lietu komisija nosūtīs vēstuli labklājības ministram, aicinot izvērtēt dažādus asistenta pakalpojuma nodrošināšanas variantus. Komisija šo jautājumu atkārtoti plāno skatīt septembra beigās.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt