Budžeta komisija atbalsta nodokļu sloga samazināšanu saimnieciskā darba veicējiem

(08.06.2010.)

Individuālajiem uzņēmumiem, zemnieku un zvejnieku saimniecībām, kuru saimnieciskās darbības apgrozījums iepriekšējā gadā nepārsniedz 200 000 latus, būs iespēja kļūt par uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātājiem un maksāt nodokli 15 procentu apmērā. To paredz Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā otrdien, 8.jūnijā, galīgajam lasījumam atbalstītie grozījumi likumā „Par uzņēmumu ienākuma nodokli” un Gada pārskatu likumā.

Izmaiņas likumos paredz, ka saimnieciskā darba veicēji varēs izvēlēties, vai reģistrēties kā uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātāji, kuriem piemēro nodokļa 15 procentu likmi, vai arī tāpat kā līdz šim par saviem ieņēmumiem maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli 26 procentu apmērā. Šo iespēju varēs izmantot arī zemnieki, kuri saņem valsts vai Eiropas Savienības atbalstu lauksaimniecībai un lauku attīstībai. Uzņēmējiem, kuri pārreģistrēsies par uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātājiem, Valsts ieņēmumu dienestā būs jāiesniedz saimnieciskās darbības gada pārskats.

Grozījumi izstrādāti, lai novērstu situāciju, kad par vienādu saimnieciskās darbības veidu, piemēram, lauksaimniecības produktu ražošanu, patlaban tiek piemērotas būtiski atšķirīgas nodokļu likmes, norāda likumprojektu autori.

Tāpat grozījumi nosaka, ka individuālā uzņēmuma vai zemnieku vai zvejnieku saimniecības, kuras 2010.gadā pārreģistrēsies par uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātājiem, šajā gadā samaksātie iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājumi tiks ieskaitīti kā uzņēmuma ienākuma nodokļa avansa maksājumi.

Paredzēts, ka par grozījumiem likumā „Par uzņēmumu ienākuma nodokli” un Gada pārskatu likumā Saeima lems 10.jūnija sēdē.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā