Juridiskā komisija: pasākumus pašvaldībā varēs pieteikt ne agrāk kā četrus mēnešus iepriekš

(08.06.2010.)

Sapulces, gājiena vai piketa organizētāji tā rīkošanas pieteikumu pašvaldībā varēs iesniegt ne agrāk kā četrus mēnešus un ne vēlāk kā 10 darbadienas pirms plānotā pasākuma. To paredz Saeimas Juridiskās komisijas otrdien, 8.jūnijā, trešajam lasījumam atbalstītie grozījumi likumā „Par sapulcēm, gājieniem un piketiem”.

Spēkā esošā likuma redakcija neparedz ierobežojumus, cik ilgi pirms plānotā pasākuma iesniedzams pieteikums, tādējādi pasākumus var pieteikt pat vairākus gadus iepriekš. Tādēļ praksē rodas situācijas, kad personu grupas piesaka pasākumu ar mērķi traucēt citu organizāciju pieteiktus pasākumus.

Četru mēnešu termiņa noteikšana visiem interesentiem radīs vienādas iespējas īstenot savas pulcēšanās tiesības, norāda likumprojekta autori. Vienlaikus šāds termiņš ir pietiekams, lai pasākuma organizators pašvaldībai iesniegtu pieteikumu pasākuma rīkošanai, bet pašvaldība to neteiktajā kārtībā izskatītu. Ja pasākuma rīkošana netiek atļauta, iesniedzējam būs pietiekami ilgs laiks, lai apstrīdētu lēmumu tiesā, bet tiesai ? lai to izskatītu.

Likumprojekts arī paredz, ka pasākuma pieteikumam jāpievieno arī kārtības uzturētāju saraksts ar viņu parakstiem, kas apliecina piekrišanu piedalīties pasākumā kārtības uzturētāja statusā, vai līguma kopiju, ja sabiedrisko kārtību un drošību nodrošinās apsardzes komersants.

Par likumprojektu trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā