Ārlietu komisija: ārzemju latvieši pases varēs saņemt arī vairākos latviešu diasporas centros

(03.06.2010.)

Lai iegūtu jaunu Latvijas Republikas pasi, ārzemju latviešiem vairs nevajadzēs doties uz mūsu valsts vēstniecību, jo turpmāk jaunās pases iecerēts izsniegt arī vairākos latviešu diasporas centros ASV, Kanādā un Austrālijā. Saeimas Ārlietu komisija pauž gandarījumu par vērā ņemamo progresu, atbildīgajām institūcijām sākot risināt problēmas, ar kurām sastopas ārzemju latvieši.

Kā ceturtdien, 3.jūnijā, noskaidroja komisijas deputāti, uz septiņiem latviešu centriem ASV, pieciem Austrālijā un četriem Kanādā iecerēts nosūtīt vienu Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta un vienu Pilsonības un migrāciju lietu pārvaldes darbinieku. Šie darbinieki visus jaunajām pasēm nepieciešamos datus iegūtu uz vietas, tādējādi atvieglojot pasu atjaunošanas procesu.

Darbs pie šī jautājuma sākts pēc Ārlietu komisijas iniciatīvas, kad komisijas deputātiem ASV apmeklējuma laikā šī gada martā uz to bija norādījuši Amerikas Latviešu apvienības pārstāvji.

„Tiekoties ar tautiešiem mūsu vizītes laikā ASV, saņēmām daudz jautājumu, kādēļ Latvijas valsts nenāk pretī ārzemju latviešiem un nepadara vienkāršāku jauno pasu saņemšanas procesu,” skaidro Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš.

„Vairums Amerikas latviešu Latvijas pases saņēmuši deviņdesmitajos gados un tām drīz beigsies derīguma termiņš. Tomēr līdz šim jaunās pases bija iespējams saņemt tikai vēstniecībā Vašingtonā. Līdz ar to citos ASV reģionos dzīvojošajiem latviešiem, no kuriem daudzi turklāt jau ir cienījamā vecumā, jauno pasu saņemšanas procedūra bija visai sarežģīta,” norāda A.Bērziņš.    

„Atgriežoties no ASV, vērsāmies pie atbildīgajām institūcijām ar aicinājumu vienkāršot pasu saņemšanas procedūru. Šodien ar gandarījumu secinājām, ka Ārlietu ministrijai un Iekšlietu ministrijai, sadarbojoties ar Amerikas Latviešu apvienību un Pasaules brīvo latviešu apvienību, izdevies vienoties par labu risinājumu,” pauž komisijas priekšsēdētājs.

Vienlaikus A.Bērziņš pauž neizpratni, kādēļ par šo ieceri negatīvu atzinumu sniegusi Finanšu ministrija un Tieslietu ministrija. Saeimas Ārlietu komisija tuvākajā laikā oficiālā vēstulē Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim aicinās sniegt visu nepieciešamo atbalstu pasu izsniegšanas procedūras atvieglošanas iniciatīvai.   


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 17.aprīlī
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
13:10  Ārlietu komisijas Baltijas lietu apakškomisijas sēde
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde