Saeimas komisija: vietējās un reģionālās televīzijas varēs turpināt apraidi analogajā formātā līdz 2013.gada beigām

(24.05.2010.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien, 24.maijā, skatot Elektronisko mediju likumprojekta galīgā lasījuma redakciju, atbalstīja priekšlikumu ļaut vietējām un reģionālajām televīzijām, izmantojot savus tehniskos līdzekļus, turpināt savu programmu apraidi analogajā formātā. Apraidi analogajā formātā varēs turpināt ne ilgāk kā līdz 2013.gada 31.decembrim, ja tas tehniski attiecīgajā frekvencē ir iespējams un netraucē televīzijas programmu apraidi ciparu formātā.

Kā norādīja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedriskās lietu komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene, panāktā vienošanās vismaz pagaidām risina situāciju, kas radusies līdz ar pāreju uz zemes apraidi ciparu formātā. Valdības apstiprinātie noteikumi nosaka, ka pāreja no apraides analogajā formātā uz apraidi ciparu formātā jāpabeidz līdz 2011.gada 1.decembrim, vietējām un reģionālajām televīzijām tādējādi liedzot iespēju raidīt ciparu formātā, jo vienīgi SIA „Lattelecom” ir nodotas tiesības ieviest ciparu apraidi. Tā piedāvātie apraides tarifi daudzām televīzijām ir par dārgu.

I.Circene noraida bažas, ka tiesības vietējām un reģionālajām televīzijām turpināt apraidi analogajā apraidē prasīs ievērojamus izdevumus no valsts budžeta. Apraidei analogajā formātā tās izmantos savus tehniskos resursus, nevis Latvijas radio un televīzijas centra infrastruktūru.

Saskaņā ar likumu par reģionālajiem plašsaziņas līdzekļiem uzskatāmi tie plašsaziņas līdzekļi, kuru programmu apraides aptveršanas zona ir ne mazāka par 20 procentiem no Latvijas teritorijas. Savukārt par vietējiem plašsaziņas līdzekļiem tiks uzskatīti tie plašsaziņas līdzekļi, kuru aptveršanas zona ir mazāka par reģionālo plašsaziņas līdzekļu aptveršanas zonu.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija vienojās likumā noteikt, ka nacionālās televīzijas savu programmu apraidi, izmantojot savus tehniskos līdzekļus, analogajā formātā varēs turpināt līdz 2011.gada 1.decembrim.

Komisija tāpat vienojās, ka valdībai Saeimā jāiesniedz likumprojekts, kas regulēs apraidi ciparu formātā pēc 2014.gada 1.janvāra, elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem paredzot iespēju pašiem nodrošināt savu programmu apraidi ciparformātā vai arī izvēlēties komersantu to veidoto programmu izplatīšanai. Līdz 2013.gada 31.decembrim televīzijas programmu apraidi ciparu formātā veic Ministru kabineta izvēlētais komersants - SIA „Lattelecom”.

Komisija darbu pie Elektronisko mediju likumprojekta trešā lasījuma redakcijas turpinās otrdien, 25.maijā.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt