NATO Parlamentārā Asambleja Rīgā lems par alianses nākotni

(17.05.2010.)

NATO Parlamentārā Asambleja (PA) Rīgā no 28.maija līdz 1.jūnijam meklēs risinājumus būtiskiem nākotnes izaicinājumiem, tā apliecinot šī parlamentārā foruma nozīmīgo lomu alianses politikas veidošanā, norāda NATO PA Latvijas delegācijas vadītāja, Saeimas deputāte Vaira Paegle.

V.Paegle prognozē, ka viens no centrālajiem Rīgas sesijas darba kārtības jautājumiem būs diskusija par NATO jaunās stratēģiskās koncepcijas izstrādi. Tieši Rīgā NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens alianses dalībvalstu parlamentāriešiem ziņos par paveikto koncepcijas izstrādē, atzīmē V.Paegle.

Parlamentārā Asambleja savu redzējumu par NATO stratēģisko koncepciju A.F.Rasmusenam iesniedza 16.aprīlī. Jaunajā stratēģiskās plānošanas dokumentā Ziemeļatlantijas līguma organizācijai jādefinē savs redzējums par jaunajiem globālajiem izaicinājumiem drošības jomā, tostarp, kiberdrošību, enerģētisko drošību un terorismu. 

„Parlamentārās Asamblejas definētās NATO nākotnes prioritātes atbilst Latvijas un citu Austrumeiropas dalībvalstu interesēm. Ar gandarījumu varam secināt, ka divu gadu intensīvā darbā mums izdevies šajā dokumentā uzsvērt Latvijai svarīgos jautājumus,” pauž NATO PA Latvijas delegācijas vadītāja.

Kā vienu no būtiskajām Latvijas prioritātēm V.Paegle atzīmē NATO kolektīvās drošības principa saglabāšanu kā vienu no alianses stūrakmeņiem. „Ziemeļatlantijas līguma 5.panta par kolektīvo drošību akcentēšana Parlamentārās Asamblejas dokumentā notikusi lielā mērā pateicoties tieši Latvijas un citu Austrumeiropas dalībvalstu aktīvajai politikai. Kolektīvās drošības princips vienmēr bijis NATO darbības pamats un tādam tam jāpaliek arī turpmāk,” uzskata V.Paegle.

NATO PA pavasara sesija Rīgā notiks no 2010.gada 28.maija līdz 1.jūnijam starptautiskajā izstāžu centrā „Ķīpsala”.

NATO Parlamentārā Asambleja ir 1955.gadā dibināta konsultatīva starpparlamentāra organizācija, kas apvieno Ziemeļatlantijas līguma organizācijas valstu parlamentāriešus. NATO PA ir kā tilts starp NATO un tās dalībvalstu likumdevējiem, kas palīdz uzturēt parlamentu un sabiedrības atbalstu alianses politikai.

Ar plašāku informāciju par NATO PA un PA pavasara sesiju var iepazīties NATO PA 2010.gada pavasara sesijas mājaslapā: www.natopariga.lv, kā arī organizācijas oficiālajā mājaslapā: www.nato-pa.int.


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī