NATO PA sesijas dalībnieki ekskursijās iepazīs Latvijas kultūrvēsturi

(13.05.2010.)

NATO Parlamentārās Asamblejas (PA) Rīgas sesijas dalībniekiem būs iespēja iepazīt mūsu valsts vēsturi un kultūras tradīcijas, dodoties ekskursijā uz ievērojamām Latvijas vietām.

„Pēc intensīva darba komiteju sēdēs viesiem piedāvāsim doties ekskursijā uz tūristu iecienītām Latvijas vietām. Tā ir iespēja augsta līmeņa politiķiem no vairāk nekā 40 valstīm parādīt mūsu zemi vienā no skaistākajiem gadalaikiem, stāstīt par Latvijas vēsturi un kultūru. Esam padomājuši arī par to, lai parlamentāriešiem ekskursijas laikā būtu iespēja iegādāties mūsu amatnieku darinājumus un suvenīrus, lai viņi Latvijai raksturīgo varētu aizvest uz savām mājām,” stāsta NATO PA Latvijas delegācijas vadītāja Vaira Paegle.

NATO PA delegāti pēc izvēles varēs doties vienā no četriem apskates maršrutiem: apmeklēt Brīvdabas muzeju, apskatīt Rundāles un Bauskas pili, iepazīt Siguldu un Turaidu, vai arī doties pastaigā pa Līgatnes dabas taku un ielūkoties padomju laika pazemes bunkurā.

Brīvdabas muzejā NATO PA dalībnieki varēs iepazīt Latvijas novadu kultūras mantojumu, kā arī darba un sadzīves tradīcijas. Ekskursantiem būs iespēja ne tikai nobaudīt dažādus latviešu nacionālos ēdienus, bet arī iemēģināt roku kalēju, klūgu pinēju un citu amatnieku prasmēs. Tāpat delegāciju pārstāvji varēs iegadāties latviešu amatnieku darinājumus.

Otrajā ekskursiju maršrutā Latvijas viesiem būs iespēja apmeklēt vienu no izcilākajiem mūsu valsts arhitektūras pieminekļiem - Rundāles pili, kas ir nozīmīga baroka laikmeta lieciniece. Savukārt Bauskas pilī delegāti iepazīs 16.gadsimta beigu galma sadzīvi, iesaistoties vēsturiskā lomu spēlē. Ekskursanti uzzinās par galma modi, dejām, spēlēm, kā arī galda kultūru un ēšanas paradumiem.

Tie NATO PA delegāti, kuri izvēlēsies doties uz Siguldu, varēs apmeklēt Gūtmaņa alu, Turaidu un Siguldas pilsdrupas, kuru pakājē būs iespēja iegādāties amatnieku darinājumus. Savukārt, apmeklējot Dainu kalnu, vienu no Turaidas muzejrezervāta atpazīstamākajiem simboliem, ekskursanti folkloras kopas izpildījumā iepazīs mūsu kultūras mantojuma stūrakmeni ? latvju dainas.

Parlamentārieši, kuri vēlēsies iepazīt padomju laika noskaņas, varēs izvēlēties ekskursiju uz Līgatnes pazemes bunkuru. Tas deviņus metrus zem Līgatnes sanatorijas tika izbūvēts pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados padomju varas elites vajadzībām ? valsts vadīšanai atomkara gadījumā. Savukārt dabas mīļotājiem Līgatne sniegs iespēju doties pastaigā pa dabas takām, lai aplūkotu savvaļā mītošos dzīvniekus apstākļos, kas maksimāli pietuvināti to dabiskajai dzīves videi.

Ekskursijas NATO PA dalībniekiem tiks organizētas 31.maija pēcpusdienā. Šajā laikā starptautiskā izstāžu centra telpas Ķīpsalā tiks pārkārtotas nākamajā dienā gaidāmajai plenārsēdei, kas ir katras sesijas centrālais notikums.

NATO PA 2010.gada pavasara sesija no 28.maija līdz 1.jūnijam norisināsies Rīgā.

NATO Parlamentārā Asambleja ir 1955.gadā dibināta konsultatīva starpparlamentāra organizācija, kas apvieno Ziemeļatlantijas līguma organizācijas valstu parlamentāriešus. Ar plašāku informāciju par NATO PA un Rīgas sesiju var iepazīties NATO PA 2010.gada pavasara sesijas mājaslapā: www.natopariga.lv, kā arī organizācijas oficiālajā mājaslapā: www.nato-pa.int.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt