Saeimas komisija: NRTP tomēr nebūs tiesību apturēt raidorganizāciju darbību

(13.05.2010.)

Nacionālajai radio un televīzijas padomei nebūs tiesību apturēt raidorganizācijas darbību, ja padome būs konstatējusi pārkāpumus priekšvēlēšanu aģitācijā. Par to ceturtdien, 13.maijā, vienojās Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti, pārbalsojot priekšlikumu grozījumiem likumā „Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas vēlēšanām un Eiropas Parlamenta vēlēšanām”, kas šādas tiesības paredzēja.

Komisija šodien izskatīja Saeimas Juridiskā biroja atzinumu, kurā norādīts, ka raidorganizācijas darbības apturēšana bez iepriekšēja brīdinājuma būtiski ierobežotu attiecīgās raidorganizācijas tiesības uz vārda brīvību, un tas ir pretrunā ar Satversmi. Turklāt nepamatota lēmuma gadījumā, ņemot vērā nozares specifiku, raidorganizācijai varētu rasties būtisks tiesību aizskārums, kas būtu atlīdzināms no Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) budžeta vai valsts budžeta, ja padome šos zaudējumus nespētu segt. Juridiskais birojs arī norāda, ka nav regulējuma, kas paredzētu iespēju efektīvi kontrolēt NRTP pieņemtos lēmumus.

Atzinumā arī paustas šaubas, vai NRTP spēs salīdzinoši īsā laikā savākt nepieciešamos pierādījumus, lai konstatētu slēptu priekšvēlēšanu aģitāciju, par kuras izvietošanu jau ir saņemta atlīdzība. Šis ir ilgstošs un laikietilpīgs process, turklāt jāņem vērā, ka praksē to parasti var konstatēt, veicot operatīvās darbības, bet padome nav operatīvās darbības subjekts, norāda Juridiskais birojs.

Tāpat atzinumā norādīts, ka disciplinēt raidorganizācijas un novērst priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumu risku var ar citiem līdzekļiem, kas mazāk ierobežotu indivīda tiesības. Piemēram, pilnveidojot administratīvo sodu sistēmu vai izsakot raidorganizācijai brīdinājumu par likuma pārkāpumu.


Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde