Saeimas komisija meklēs risinājumus reģionālo televīziju saglabāšanai

(12.05.2010.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien, 12.maijā, vienojās meklēt risinājumus reģionālo un vietējo televīziju saglabāšanai pēc ciparu apraides ieviešanas.

Komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene norāda, ka līdz ar pilnīgu pāreju uz zemes apraidi ciparu formātā ir apdraudēts reģionālo un vietējo televīziju liktenis, jo šīm raidorganizācijām piedāvātie apraides tarifi ir daudz par dārgu. 

Patlaban Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka vienīgi SIA „Lattelecom” ir tiesības veikt apraidi ciparu formātā. Tāpat valdība ir noteikusi, ka pāreja no apraides analogajā formātā uz apraidi ciparu formātā jāpabeidz līdz 2011.gada 1.decembrim.

Diskutējot par šo jautājumu, komisijas ekspertu vidū nebija vienprātības, vai ar Ministru kabineta noteikumiem SIA „Lattelecom” kā konkursa uzvarētājs iegūst arī ekskluzīvas frekvenču lietošanas tiesības. Komisija lūgs Satiksmes ministrijas skaidrojumu, vai arī citas raidorganizācija var veikt apraidi, izmantojot ciparu apraides nodrošināšanai pieejamos frekvenču resursus.

I.Circene pauda pārliecību, ka saskaņā ar Eiropas Savienības prasībām monopolstāvoklis ir diskutabls. Ja Satiksmes ministrija apstiprinās, ka SIA „Lattelecom” pieder ekskluzīvas frekvenču lietošanas tiesības ciparu televīzijas apraidei, komisija pieļauj iespēju pagarināt analogās apraides pārejas periodu līdz 2013.gadam, kad beigsies izvēlētā komersanta monopoltiesības, norādīja komisijas priekšsēdētāja.

„Piemēram, Polijā pieņemts lēmums pagarināt pārejas periodu līdz 2015.gadam, un arī mūsu komisija ir nolēmusi darīt visu iespējamo, lai arī turpmāk Latvijā nodrošinātu reģionālo televīziju daudzveidību,” skaidroja I.Circene.

Diskusija par reģionālo televīziju nākotni komisijā notika, izskatot Elektronisko mediju likumprojekta trešajam lasījumam saņemtos priekšlikumus. Komisija darbu pie likumprojekta plāno turpināt ceturtdien, 13.maijā.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā