Saeimā apskatāmas vairākas 4.maija divdesmitgadei veltītas izstādes

(30.04.2010.)
Saeimas namā aplūkojamas vairākas tematiskas izstādes, kas veltītas Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas deklarācijas 20.gadadienai. 

Parlamenta ēkas Lielajā vestibilā izstādīti fotogrāfa Borisa Koļesņikova foto darbi par 4.maija notikumiem pirms divdesmit gadiem. Šiem vēstures mirkļiem veltīta arī Saeimas nama Dzeltenajā zālē izvietotā fotogrāfu Alda Dubļāna un Ulda Brieža darbu izstāde. Fotogrāfijās fiksēta gan Augstākās Padomes vēsturiskās sēdes norise, gan iedzīvotāju apsveikumi deputātiem, gan tautas mītiņš 11.novembra krastmalā pēc deklarācijas pieņemšanas.   

Saeimas nama Sarkanajā zālē aplūkojamas fotomākslinieka Ulda Pāžes fotogrāfijas, kas stāsta par parlamenta ikdienu kopš Augstākās Padomes vēsturiskās sēdes 1990.gada 4.maijā līdz šim laikam. Tā ir retrospektīva par deputātu darbu atjaunotās Saeimas visu sasaukumu laikā. 

Saeimas bibliotēkā aplūkojama Latvijas Nacionālā vēstures muzeja veidotā ekspozīcija „Deklarācijai „Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu” - 20”. Fotogrāfijās un dokumentos atspoguļots ceļš, kas aizveda līdz Latvijas neatkarības atjaunošanai - neatkarības aktīvistu un trimdas latviešu darbība 80.-to gadu beigās, sarkanbaltsarkanā karoga atdzimšana 1988.gadā, kā arī tautas un inteliģences atmodas laika sadarbība. Foto darbi vēsta arī par Augstākās Padomes vēlēšanām 1990.gada 18.martā, parlamenta pirmo sesiju 3.maijā un Neatkarības deklarācijas pieņemšanu 4.maijā.

Saeimas bibliotēkā apskatāma arī Laimdotas Ruģēnas veidotā izstāde, kas veltīta Satversmes sapulces sasaukšanas 90.gadadienai. Tajā vēsturiskās fotogrāfijas liecina par Satversmes sapulces locekļu vēlēšanām 1920.gada pavasarī, sapulces locekļu darbu frakcijās, komisijās un sesijās, kā arī par tautas atbalstu parlamentāriešiem.  

Tāpat interesentiem ir iespēja Saeimas nama Balsošanas zālē apskatīt balsošanas zīmes, ar kurām 1990.gada 4.maijā Latvijas PSR Augstākās Padomes deputāti balsoja par mūsu valsts Neatkarības atjaunošanas deklarācijas pieņemšanu.

Saeimas namā izvietotās izstādes var aplūkot, apmeklējot Saeimu ekskursijā. 

Saeima aicina apmeklēt arī fotoizstādi „Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijai 20” Doma laukumā, kas būs aplūkojama no 1.līdz 14.maijam 24 stundas diennaktī.   


Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

 
 
Saeimas Preses dienests
Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde