Saeimas komisija atbalsta 4.maija svētku pārdēvēšanu par Neatkarības atjaunošanas dienu

(29.04.2010.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ceturtdien, 29.aprīlī, atbalstīja Valsts prezidenta ierosinājumu pārdēvēt 4.maiju par Neatkarības atjaunošanas dienu. Patlaban 4.maijs likumā noteikts kā Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas diena.

Komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene pauž gandarījumu par panākto vienošanos, norādot, ka šo iniciatīvu atbalstījis arī 4.maija Deklarācijas klubs. Komisija, jau iepriekš skatot šo jautājumu, norādīja, ka tik nozīmīgu lēmumu komisija nedrīkst pieņemt bez konsultēšanās ar 4.maija varoņiem ? tiem Augstākās Padomes deputātiem, kuri balsoja par Neatkarības deklarāciju.

Valsts prezidenta padomniece juridiskajos jautājumos Sandra Kukule, pamatojot Valsts prezidenta ierosinājumu, norādīja, ka tieši 4.maiju var uzskatīt par Latvijas neatkarības atjaunošanas procesa kulmināciju un bija svarīgi izvēlēties vienu dienu, kad godināt tos cilvēkus, kas panākuši neatkarības atjaunošanu.

Komisija tāpat atbalstīja Saeimas Juridiskā biroja ierosinājumu pārdēvēt 21.augustu par Konstitucionālā likuma „Par Latvijas Republikas valstisko statusu” pieņemšanas dienu. Patlaban šī diena likumā noteikta kā Konstitucionālā likuma „Par Latvijas Republikas valstisko statusu” pieņemšanas un Latvijas Republikas faktiskās neatkarības atjaunošanas diena. Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš aicināja atbalstīt šos priekšlikumus, norādot, ka Neatkarības deklarācijas pieņemšana jāvērtē loģiskā secībā un kopsakarībā ar citām Latvijai nozīmīgām dienām - 1918.gada 18.novembri un 1991.gada 21.augustu.

Komisija lūgs Saeimas Prezidiju iekļaut likumprojektu „Grozījumi likumā „Par svētku, atceres un atzīmējām dienām”” nākamās Saeimas sēdes darba kārtībā un izskatīt to kā steidzamu.



Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde