Saeima lems par grozījumiem atlīdzības likumā

(14.04.2010.)

Saeima ceturtdien, 15.aprīlī, galīgajā lasījumā lems par grozījumiem Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas paredz precizēt un papildināt pagājušajā gada 1.decembrī pieņemto likumu.

Plānots noteikt, ka valsts un pašvaldību institūcijām mājaslapā internetā būs jāpublicē informācija par amatpersonu un darbinieku atlīdzības noteikšanas kritērijiem un darba samaksas apmēru sadalījumā pa amatu grupām. Šis nosacījums tāpat kā līdz šim neattieksies uz karavīriem, militārajiem darbiniekiem un valsts drošības iestādēs strādājošajiem.

Informācija par darbinieku atalgojumu mājaslapā būs jāpublicē arī biedrībām un nodibinājumiem, kas nodrošina valsts pasūtījuma īstenošanu un no kuru finansējuma vairāk nekā 50 procentus veido valsts budžeta finansējums, kas nav ārvalstu finanšu palīdzības līdzekļi.

Tāpat paredzēts noteikt to kapitālsabiedrību loku, kurām internetā būs jāpublicē informācija par amatpersonu un darbinieku atalgojumu.

Izmaiņas atlīdzības likumā arī paredz, ka Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonas ar speciālo dienesta pakāpi, pirmstiesas izmeklēšanas iestādes amatpersonas, kā arī pašvaldības policijas darbiniekus varēs prēmēt par tāda nozieguma novēršanu vai atklāšanu, kas radījis vai varēja radīt būtisku kaitējumu. Šādas prēmija apmērs nedrīkstēs pārsniegt 120 procentus no mēnešalgas.

Grozījumi paredz, ka pašvaldību deputāti, kas neieņem algotu amatu domē, nevarēs pretendēt uz visām likumā minētajām sociālajām garantijām, piemēram, ikgadējo atvaļinājumu.

Paredzēts, ka pašvaldības policijas darbiniekiem varēs izmaksāt uzturdevas kompensāciju tāpat kā Valsts policijā strādājošajiem.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas virzītās izmaiņas likumā precizē vēl virkni citu normu, un plānots, ka grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt