Rosina dekriminalizēt atsevišķus pārkāpumus

(16.03.2010.)

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 16.martā, pirms pirmā lasījuma atbalstīja grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, ar kuriem plānots ieviest administratīvo atbildību par atsevišķiem pārkāpumiem, vienlaikus izslēdzot tos no Krimināllikuma.

Tādējādi paredzēts dekriminalizēt maznozīmīgu miesas bojājumu nodarīšanu, par ko patlaban paredzēta kriminālatbildība. Par tīšu miesas bojājuma nodarīšanu, kas izraisījis īslaicīgas, maznozīmīgas sekas, bet nav izraisījis veselības traucējumus vai vispārējo darbspēju zaudēšanu, varēs piemērot naudas sodu no 150 līdz 300 latiem. Par gada laikā atkārtotu pārkāpumu paredzēts sods no 300 līdz 500 latiem.

Likumprojekts paredz arī atteikties no kriminālatbildības piemērošanas par maksātnespējas procesa pieteikuma nesniegšanu likumā paredzētajos gadījumos un maksātnespējas procesa noteikumu apzinātu pārkāpšanu. Šie noziegumi pēc sava rakstura nav tik bīstami, lai par tiem paredzētu kriminālatbildību. Arī par šiem pārkāpumiem turpmāk paredzēta administratīva atbildība - naudas sods.

Grozījumi izstrādāti Tieslietu ministrijā saskaņā ar Kriminālsodu politikas koncepciju, kas paredz dekriminalizēt nodarījumus, kas nevar radīt vērā ņemamu kaitējumu sabiedriskajām interesēm.

Par grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā un Krimināllikumā Saeimai vēl jālemj trīs lasījumos.

Paredzēts, ka tie stāsies spēkā 2011.gada 1.janvārī.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā