Saeimā ievieš atsevišķus konteinerus papīra šķirošanai

(15.03.2010.)

Lai pēc iespējas vairāk izlietotā papīra nonāktu otrreizējā pārstrādē, Saeimā ieviesti īpaši konteineri izlietotā dokumentu papīra savākšanai. Parlamenta ēku gaiteņos un telpās izvietotas apmēram 30 šādas kartona kastes.

Saeimas deputāti, darbinieki, parlamenta apmeklētāji un žurnālisti aicināti izmantotos dokumentus likt makulatūras savākšanai paredzētajās kastēs.

Saeimā izlietotais papīrs arī līdz šim tika nodots pārstrādei, taču jaunā sistēma ir lietotājam draudzīgāka, jo nodrošina ērtu un parocīgu papīra savākšanu jau biroja telpās. Ieviešot konteinerus, Saeima plāno palielināt pārstādei nododamā papīra apjomu.

Līdz šim vidēji 60 procenti no Saeimā izlietotā papīra nonāk otrreizējai pārstādei, bet vidēji 20 procenti tiek saglabāti Saeimas struktūrvienībās vai nodoti glabāšanai Saeimas arhīvā.

Lai samazinātu papīra patēriņu, Saeimā regulāri tiek pārskatīts papīra formā drukājamo dokumentu apjoms, un patlaban Saeimas sēžu materiālu un citu pavairojamo dokumenti tirāža samazināta apmēram uz pusi. Šobrīd 41 deputāts ir atteicies no Saeimas sēžu dokumentu saņemšanas papīra formā. Ar portatīvajiem datoriem Saeimas sēdē un komisijās strādā apmēram trešdaļa deputātu.

Saeimas sēžu materiāli, ja iespējams, tiek kopēti divpusēji un samazināti. Arī pēc sēdēm pāri palikušos dokumentus un pavairoto materiālu pārpalikumus savāc un nodod pārstrādei. Iespēju robežās ikdienas lietošanas izdrukas drukā uz veco dokumentu otrajām pusēm.

Savāktais papīrs nonāk papīrfabrikā „Līgatne”, kur no tā ražo biroja papīru, zīmēšanas papīru, akvareļa papīru, ietinamo papīru un vēl citus papīra veidus. Papīrfabrika nodrošina makulatūras savākšanu ar savu transportu, neprasot par to samaksu.

Vienas tonnas avīžpapīra otrreizēja pārstrāde ietaupa apmēram 14 kokus. Turklāt otrreizējai avīžpapīra pārstrādei nepieciešams par 70 procentiem mazāk enerģijas un par 60 procentiem mazāk ūdens, salīdzinot ar pirmreizējo apstrādi.

Fotogrāfijas pieejamas: www.flickr.com/saeima
Izmantojot foto publicēšanai, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde