Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze tiekas ar jauno Īslandes vēstnieci (foto)

(09.03.2010.)

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze otrdien, 9.martā, tikās ar Īslandes Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Elīnu Flīgenringu (Elín Flygenring), kura bija ieradusies iepazīšanās vizītē. Tikšanās laikā pārrunātas Latvijas un Īslandes divpusējās attiecības un Īslandes iespējamā dalība Eiropas Savienībā.

Sveicot vēstnieci Saeimā, G.Daudze pateicās par Īslandes atbalstu Latvijas neatkarības atgūšanā. „Latvija nekad neaizmirsīs, ka Īslande bija pirmā valsts pasaulē, kura 1991.gadā atzina mūsu valsts neatkarības atjaunošanu,” teica Saeimas priekšsēdētājs, uzsverot, ka arī vēlāk abu valstu sadarbība veidojusies lieliska.

Latvijas un Īslandes labo sadarbības pieredzi akcentēja arī E.Flīgenringa. „Neskatoties uz ievērojamo ģeogrāfisko attālumu, mēs jūtam, ka Latvija ir labs un tuvs kaimiņš,” atzina vēstniece.

Pārrunājot abu valstu politiskos kontaktus, puses uzsvēra Ziemeļvalstu un Baltijas valstu reģionālo sadarbības forumu nozīmi. Puses bija vienisprātis par parlamentārās sadarbības īpašo lomu abu valstu divpusējo attiecību veidošanā.

Tikšanās laikā pārrunāta arī Īslandes iespējamā dalība Eiropas Savienībā (ES). Saeimas priekšsēdētājs apliecināja Latvijas atbalstu Īslandei tās eirointegrācijas ceļā. Runājot par situāciju Īslandes bankas „Icesave” bankrota lietā, G.Daudze pauda mūsu valsts nostāju, ka tas ir atsevišķu valstu divpusējo attiecību jautājums un to nedrīkst saistīt ar Īslandes potenciālo iestāšanos ES.

Vēstniece pateicās par Latvijas amatpersonas konsekventi publiski pausto atbalstu Īslandei. „Mēs ļoti augsti novērtējam atbalstu, kādu šajos ekonomiski smagajos apstākļos sniedz Latvija, abas pārējās Baltijas valstis un Ziemeļvalstis,” teica E.Flīgenringa.

Jaunā Īslandes vēstniece ir karjeras diplomāte ar vairāk nekā desmit gadu darba pieredzi Īslandes Ārlietu ministrijā. Iepriekš bijusi vēstniece Eiropas Padomē un strādājusi Īslandes vēstniecībā Vācijā. Savukārt pirms darba diplomātiskajā dienestā E.Flīgenringa vadījusi Ziemeļu Ministru padomes un Eiropas Padomes līdztiesības un sieviešu tiesību aizsardzības komitejas. Īslandes vēstniece pastāvīgi rezidē Somijas galvaspilsētā Helsinkos.
   

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: www.flickr.com/saeima
Video no tikšanās pieejams: www.youtube.com/SaeimaSAB
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā