Saeimas komisija aicina rast finansējumu zinātnes infrastruktūrai

(09.03.2010.)
Atbildīgajām ministrijām kopīgi ar zinātniekiem jārod tāds finansējuma modelis, kas neapdraud zinātnes infrastruktūrai pieejamo Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļu apguvi. To otrdien, 9.martā, pārrunājot naudas līdzekļu pieejamību zinātnei un pētniecībai, aicināja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti.

Komisijas priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš un deputāti atbildīgo iestāžu amatpersonas iztaujāja par to, kādēļ zinātnes infrastruktūras projektiem būtiski samazināts valsts finansējums. J.Strazdiņš pauda pārliecību, ka „ir muļķīgi no uzņēmējiem prasīt miljoniem lielus ieguldījumus zinātnes iekārtās, kas tiem nepiederēs”.

Deputāti noskaidroja, ka Finanšu ministrija iecerējusi atteikties no valsts finansējuma daļas tādiem ES fondu projektiem, kas paredz iegādāt zinātnes infrastruktūru komerciāliem nolūkiem. Atteikšanās no valsts finansējuma notikusi, lai veicinātu zinātnisko institūtu sadarbību ar uzņēmējiem. Šādos projektos 50 procentus izmaksu segs ES, savukārt otru pusi institūtiem vajadzēs piesaistīt no pašu ieņēmumiem vai aizņemoties, informēja Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksandrs Antonovs.

Latvijas Zinātnes padomes priekšsēdētājs Elmārs Grēns uzsvēra, ka zinātniskajiem institūtiem nebūs līdzfinansējuma ne fundamentālo, ne komerciālo pētījumu infrastruktūras iegādei. Viņš rosināja zinātnes infrastruktūras iegādi noteikt kā investīcijas un to pilnībā segt no valsts budžeta un ES līdzekļiem.

Arī Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācijas valdes priekšsēdētājs Vitālijs Skrīvelis atzina, ka nevar iedomāties nevienu uzņēmēju, kas būtu gatavs ieguldīt tik lielus līdzekļus infrastruktūrā, kas tam nepiederēs.

Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Andris Liepiņš norādīja, ka pašu institūtu vai komersantu līdzfinansējums nepieciešamas, lai veicinātu sadarbību un zinātniskie institūti iegādātos tādas iekārtas, ko uzņēmēji nākotnē vēlēsies izmantot.

Komisijas priekšsēdētājs aicināja deputātus šo jautājumu pārrunāt frakciju sēdēs un uzsvēra, ka komisija drīzumā vērtēs atbildīgo iestāžu paveikto, risinot finansējuma nepietiekamības problēmu.




Saeimas Preses dienests
Piektdien, 29.martā