Saeimas komisija: filmas būs jāieskaņo, jādublē vai jāsubtitrē valsts valodā

(03.03.2010.)

Latvijas medijos demonstrējamās filmas jāieskaņo, jādublē vai tām jānodrošina subtitri valsts valodā. To paredz Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā trešdien, 3.martā, atbalstītais priekšlikums Elektronisko mediju likumprojekta otrajam lasījumam.

Šie nosacījumi neattieksies uz retranslāciju, kā arī tām filmām, kuru mērķauditorija ir Latvijas mazākumtautību pirmsskolas un jaunāko skolas vecuma bērni vai kuras izplata satelīttelevīzijā un kuru mērķauditorijai nav Latvijas iedzīvotāji.

Televīzijas raidījumiem svešvalodās būs jānodrošina subtitri latviešu valodā. Šī prasība neattieksies uz tiešās pārraides, ziņu un valodas mācību raidījumiem, kā arī retranslāciju un satelīttelevīzijā izplatītajām programmām, kuru mērķauditorija nav Latvijas iedzīvotāji.

Savukārt sabiedriskās televīzijas veidotajos un izplatītājos ziņu raidījumos svešvalodā būs jānodrošina ziņu kopsavilkums valsts valodā slīdošā lentē, paredz komisijas atbalstītais priekšlikums.

Tāpat komisijas deputāti šodien vienojās par topošā Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma mērķi - veicināt sabiedrības integrāciju, īstenojot Valsts valodas likuma prasības, un sekmēt latviešu valodas kā Latvijas Republikas valsts valodas saglabāšanu un lietošanu. Vienlaikus tiek paredzētas tiesības medijos lietot arī mazākumtautību un citas valodas.

Pirmdien, 8.martā, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija turpinās izskatīt citus Elektronisko mediju likumprojekta otrajam lasījumam iesniegtos priekšlikumus.



Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde