Tautsaimniecības komisija: publiskajos iepirkumos jāņem vērā uzņēmēju sociālās iemaksas

(09.02.2010.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija otrdien, 9.februārī, gatavojot izskatīšanai 2.lasījumā grozījumus Publisko iepirkumu likumā, atbalstīja prasību, ka valsts un pašvaldību iepirkumos jāņem vērā par darbiniekiem nomaksāto sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu apmērs.

„Izveidojusies absurda situācija, ka publiskajos iepirkumos konkurētspējīgāki izrādās uzņēmēji, kas saviem darbiniekiem algas samaksā aploksnēs vai ir noteikuši neatbilstoši zemu darba samaksu. Lai to novērstu, turpmāk viens no pretendentu atsijāšanas kritērijiem būs par darbiniekiem veiktās sociālās iemaksas,” skaidroja komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis. „Šādu ieceri atbalstām, tās īstenošanas praktisko mehānismu pieslīpēsim turpmākajā darbā ar likumprojektu.”

Lai varētu startēt valsts un pašvaldību iepirkumos, uzņēmumam saviem darbiniekiem jāmaksā vismaz 70 procenti no darba ņēmēju vidējiem darba ienākumiem konkrētajā reģionā un šai samaksai jābūt lielākai par valstī noteikto minimālo mēneša darba algu. Par šādu slieksni vienojušās visas iesaistītās puses, iepriekš komisiju informēja Finanšu ministrijas pārstāvis.

Komisija arī atbalstīja priekšlikumu, ka publiskajos iepirkumos varēs startēt uzņēmēji ar nelielu nodokļu parādu. Dažu latu vai pat santīmu nodokļu parāds nereti izveidojas pārrēķinu rezultātā un vēl neliecina par nodokļu nemaksāšanu, atzina deputāti. Šobrīd šādam uzņēmumam automātiski tiek liegts piedalīties valsts un pašvaldību iepirkumos.

Plānots, ka turpmāk iepirkumos varēs piedalīties uzņēmumi, kuru nodokļu vai valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu parāds nav lielāks par 100 latiem. Tas neatbrīvos no pienākuma nodokļa parādu dzēst.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt