Saeimas komisija: ES fondu nauda nav jātērē neefektīva civildienesta seku likvidēšanai

(29.01.2010.)

Ierēdniecības piedāvātais plāns, kā izmantot Eiropas Savienības (ES) fondu naudu ierēdņu analītisko spēju stiprināšanai, atspoguļo civildienesta un valsts pārvaldes mazspēju, pēc atbildīgo amatpersonu uzklausīšanas piektdien, 29.janvārī, secināja Saeimas Eiropas lietu komisija.

Komisija sasauca sēdi, lai pārliecinātos, vai ir lietderīgi 3,3 miljonus latu ES fondu naudas tērēt valsts pārvaldes administratīvās kapacitātes celšanai.

Valsts kanceleja, ignorējot komisijas lūgumu, savu projektu ES fondu apguvei nebija iesniegusi. To komisijas deputāti nodēvēja par klaju necieņu. „Valsts kanceleja pretēji Satversmē noteiktajam ir atsacījusies sniegt parlamentam informāciju, aizbildinoties ar tās ierobežoto pieejamību, uzsvēra komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle. „Tā ir necieņas izrādīšana Saeimai!” pauda V.Paegle.

„Kāds ir pamats, lai kāda valsts iestāde, kurai nevar būt komercnoslēpuma, atsacītos atslepenot projektu, kuram būtu jākalpo visas sabiedrības interesēm?” vaicā Vaira Paegle.

Savukārt pēc Finanšu ministrijas (FM) uzklausīšanas komisijas priekšsēdētāja pauda izbrīnu, kāpēc projektā ietvertās aktivitātes neietilpst civildienesta ikdienas pienākumos. „Ar projektu valsts pārvaldē plānots ieviest funkcijas, kurām jau sen būtu bijis jābūt,” uzsvēra deputāts Jānis Eglītis (TP).

Deputāts Alberts Krūmiņš (JL) norādīja, ka ierēdņi apzināti vai tīšām ir pieļāvuši kļūdu, fondu līdzekļus novirzot nevis uzņēmējdarbības atbalstam, bet gan ierēdņu apmācībām.

FM valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis deputātus informēja, ka FM analītiskās kapacitātes stiprināšanu paredz vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem. Veicot ministrijas kompetenču novērtējumu un ieviešot darba laika uzskaiti, FM darbā varētu piesaistīt profesionālākos un spējīgākos speciālistus, skaidroja M.Bičevskis.

Eiropas lietu komisija atkārtoti pieprasīja Valsts kancelejai iesniegt komisijā projektu strukturālo reformu ieviešanai valsts pārvaldē. Šī jautājuma izskatīšanai komisija jau tuvākajā laikā plāno sasaukt komisijas sēdi, uz kuru tiks aicināta Valsts kancelejas direktore Gunta Veismane.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt