Saeima ratificē konvenciju par personu ar invaliditāti tiesībām

(28.01.2010.)

Saeima ceturtdien, 28.janvārī, otrajā galīgajā lasījumā pieņēma likumu, ar kuru tiek ratificēta Apvienoto Nāciju Organizācijas konvencija „Par personu ar invaliditāti tiesībām”.

Konvencijas mērķis ir veicināt, aizsargāt un nodrošināt to, lai personas ar invaliditāti varētu pilnībā un vienlīdzīgi ar citām personām izmantot visas cilvēktiesības un pamatbrīvības un veicināt tām piemītošās cieņas ievērošanu. Konvencija veicina un aizsargā personu ar invaliditāti cilvēktiesības ekonomiskajā, sociālajā, politiskajā, juridiskajā un kultūras dzīvē.

Konvencijas dalībvalstis apņemas nodrošināt un veicināt to, lai visas personas ar invaliditāti varētu pilnībā īstenot visas cilvēktiesības un pamatbrīvības bez jebkāda veida diskriminācijas invaliditātes dēļ.

Katrai dalībvalstij ir jānosaka pasākumi, kas pakāpeniski īstenotu ekonomiskās, sociālās un kultūras tiesības, šim mērķim maksimāli izmantojot pieejamo resursu iespējas.

Ņemot vērā, ka Latvija bija pēdējā no Eiropas Savienības dalībvalstīm, kas nebija parakstījusi šo dokumentu, Saeima 2008.gada maijā uzdeva valdībai nodrošināt pievienošanos konvencijai, un tā tika parakstīta 2008.gada 18.jūlijā.

Konvencijas ieviešanu koordinēs Labklājības ministrija, bet tās īstenošanu pārraudzīs Tiesībsarga birojs.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt