Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze tiekas ar jauno Austrālijas vēstnieku (foto)

(19.01.2010.)

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze otrdien, 19.janvārī, tikās ar Austrālijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Polu Vesliju Stīvensu (Paul Wesley Stephens), kurš bija ieradies iepazīšanas vizītē.

Raksturojot abu valstu attiecības, Saeimas priekšsēdētājs atzina, ka starp Latviju un Austrāliju izveidojusies laba un konstruktīva sadarbība. Latvija ir ieinteresēta attīstīt kultūras un ekonomikas saites, norādīja G.Daudze, uzsverot, ka globālās ekonomiskās krīzes apstākļos ir svarīgi meklēt jaunus eksporta tirgus.

Austrālijas vēstnieks atzina, ka abu valstu attiecības ir veidojušās vēsturiski labas, un tās uzturēt palīdzējusi arī daudzskaitlīgā Austrālijas latviešu kopiena, kura visus šos gadus ir spējusi saglabāt nacionālās kultūras tradīcijas.

Savukārt G.Daudze pateicās Austrālijai par atbalstu, pēc Otrā pasaules kara dodot patvērumu 25 tūkstošiem izceļotāju no Latvijas. „Latviešu diasporai Austrālijā bija liela nozīme, uzturot dzīvu Latvijas neatkarības ideju,” atzina Saeimas priekšsēdētājs.

Puses bija vienisprātis, ka būtiski veidot arī neformālas attiecības starp abu valstu iedzīvotājiem un uzņēmējiem, ko atvieglo 2008.gadā ieviestā elektroniskā ieceļošanas atļauja, kas Eiropas Savienības pilsoņiem padara vienkāršāku ieceļošanu Austrālijā.

Tikšanās laikā pārrunāta arī sociāli ekonomiskā situācija abās valstīs, kā arī 2010.gada maijā Rīgā plānotā NATO PA pavasara sesija.

P.Stīvenss ir karjeras diplomāts, strādājis Austrālijas pārstāvniecībā ANO un vēstniecībā Brazīlijā, bet Ārlietu ministrijā bijis saistīts ar drošības politikas, plānošanas un personāla jautājumiem.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: www.flickr.com/saeima
Video no tikšanās pieejams: www.youtube.com/SaeimaSAB
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt