Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze: jāstiprina Latvijas un Kanādas ekonomiskās attiecības (foto)

(18.01.2010.)

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze pirmdien, 18.janvārī, tiekoties ar Kanādas parlamenta Senāta priekšsēdētāju Noelu Kinselu (Noël Kinsella), uzsvēra nepieciešamību aktivizēt abu valstu sadarbību ekonomikā.

Kanādas parlamenta Senāta priekšsēdētājs oficiālā vizītē Latvijā no 17. līdz 22.janvārim uzturas pēc Saeimas priekšsēdētāja Gundara Daudzes ielūguma. N.Kinsela vizīte ir atbildes vizīte 2008.gadā notikušajai Saeimas priekšsēdētāja Gundara Daudzes oficiālajai vizītei Kanādā.

„Latvijai un Kanādai jau izsenis bijušas ciešas un draudzīgas attiecības gan politiskajā līmenī, gan attiecībās starp abu valstu iedzīvotājiem. Tomēr mēs joprojām varētu vēlēties aktīvāku sadarbību ekonomikā,” atzina Saeimas priekšsēdētājs.

„Tāpēc Kanādas Senāta priekšsēdētājam vizītes laikā paredzētas tikšanās ne tikai ar Latvijas amatpersonām, zinātniekiem un pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem, bet arī trīs lielāko ostu apmeklējums. Ceru, ka šī vizīte dos ne tikai vērtīgus politiskus rezultātus, bet tās gaitā tiks izveidoti abām valstīm izdevīgi ekonomiskie kontakti,” norādīja G.Daudze.    

Arī Kanādas Senāta priekšsēdētājs akcentēja nepieciešamību stiprināt abu valstu ekonomisko sadarbību. „Tieši tādēļ manas delegācijas sastāvā ir Senāta transporta komisijas priekšsēdētājs Deniss Dosons un Senāta lauksaimniecības komisijas priekšsēdētājs Pērsijs Moklers. Abu šo senatoru klātbūtne apliecina nepieciešamību mūsu valstu attiecības attīstīt arī ekonomiskā līmenī,” teica N.Kinsela.

Pagājušā gada pirmajos deviņos mēnešos Latvija uz Kanādu eksportējusi preces 4,81 miljonu eiro apmērā, bet Kanādas importa apjoms Latvijā sasniedza 5,68 miljonus eiro.

Amatpersonas pārrunāja arī Latvijas un Kanādas sadarbību starptautiskajās organizācijās, situāciju Afganistānā, kā arī Eiropas Savienības un Kanādas attiecības.

Vizītes ietvaros Kanādas Senāta priekšsēdētājam paredzētas tikšanās arī ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru un Ministru prezidentu Valdi Dombrovski, kā arī vairākiem ministriem.  

N.Kinsela apmeklēs arī Latvijas Okupācijas muzeju, tiksies ar divu augstskolu rektoriem un apmeklēs Rīgas brīvostu un Ventspils brīvostu. Augstais viesis dosies arī uz Liepāju, kur apmeklēs ūdenslīdēju skolu un apskatīs jūras spēku flotili, bet Priekuļos apmeklēs laukaugu selekcijas institūtu. 


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: www.flickr.com/saeima
Video no tikšanās pieejams: www.youtube.com/SaeimaSAB
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde