Juridiskā komisija virzīs Saeimā likumprojektu par Tieslietu padomes izveidi

(13.01.2010.)
Saeimas Juridiskā komisija trešdien, 13.janvārī, vienojās virzīt izskatīšanai Saeimā grozījumus likumā „Par tiesu varu”, paredzot Tieslietu padomes izveidi. Tā būs koleģiāla institūcija, kas piedalīsies tiesu sistēmas politikas un stratēģijas izstrādē, kā arī pilnveidos tiesu sistēmas darba organizāciju. 

„Ir sperts nozīmīgs solis, lai pilnveidotu tieslietu sistēmu un beidzot atrisinātu jautājumu par Tieslietu padomes izveidi,” sēdē atzina komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece. 

Likumprojekts izstrādāts Juridiskās komisijas apakškomisijā darbam ar Tiesu iekārtas likumu. Tās priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa pauda gandarījumu par šādas institūcijas izveidi, norādot, ka tas sniegs tiesu sistēmai zināmas pašpārvaldes iespējas un „ļaus pašiem tiesnešiem ietekmēt to, kas notiek tieslietu sistēmā”. 

Jaunveidojamajai padomei būs vairākas būtiskas funkcijas, tostarp tā lems par tiesnešu horizontālo karjeru jeb pārcelšanu darbā citā tādā pašā tiesu instancē. Patlaban tas ir Saeimas kompetencē. Padome sasauks Augstākās tiesas plānumu un Tiesnešu konferenci, kā arī noteiks tās darba kārtību. Jaunā institūcija noteiks tiesnešu specializācijas pamatprincipus un lietas slodzes rādītāju noteikšanas kārtību, kā arī izstrādās tiesām un zemesgrāmatām saistošas vadlīnijas to darba organizēšanas jautājumos. 

Padome sniegs atzinumu par tiesnešu skaitu tiesā vai zemesgrāmatu nodaļā, vērtēs šo iestāžu budžeta pieprasījumus, kā arī sniegs atzinumu par tiesneša pārcelšanu darbā augstākā tiesu instancē. Lēmumu par tiesnešu pārcelšanu augstākā instancē tāpat kā līdz šim pieņems Saeima. 

Paredzēts, ka Tieslietu padomi veidos pieci pastāvīgie locekļi - Augstākās tiesas priekšsēdētājs, Satversmes tiesas priekšsēdētājs, tieslietu ministrs, Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs un pārstāvis no akadēmiskās vides, kā arī septiņi no tiesnešu vidus uz četriem gadiem vēlēti locekļi. Ar padomdevēja tiesībām padomes darbā varēs iesaistīties arī virkne tieslietu sistēmas amatpersonu. 

Komisijā norādīja, ka Tieslietu padome varēs sākt darbu pēc likuma grozījumu pieņemšanas Saeimā un tiesnešu konferences sasaukšanas, kurā tiks ievēlēti no tiesnešu vidus izvirzāmie padomes locekļi.  


Saeimas Preses dienests
Piektdien, 29.martā