Juridiskā komisija sāk diskusiju par sodu paaugstināšanu „dzērājšoferiem”

(12.01.2010.)
Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 12.janvārī, uzsāka diskusiju par Iekšlietu ministrijas piedāvātajiem grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK), kas paredz dubultot sodus autovadītājiem, kuri pie stūres sēdušies alkohola un narkotisko vielu reibumā.

„Ir apsveicama vēlme uzlabot satiksmes drošību un mazināt gadījumus, kad autovadītāji pie stūres sēžas reibumā. Taču deputātiem šodien radās bažas, vai sodu dubultošana šajos ekonomiskajos apstākļos ir efektīvākais veids, kā to panākt,” uzsver komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece. 

Iekšlietu ministrijas sagatavotajā APK grozījumu projektā maksimālais naudas sods par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā paredzēts 1000 latu līdzšinējo 500 latu vietā. Ja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles, vadīšanas tiesības plānots atņemt uz laiku līdz pat četriem gadiem.

Deputāti komisijas sēdē uzsvēra, ka jāvērtē piedāvāto grozījumu samērīgums gan pašreizējā ekonomiskajā situācijā, gan kontekstā ar esošo tiesu praksi, saskaņā ar kuru par līdzīga smaguma kriminālnoziegumiem nereti tiek piemēroti gan nosacīti sodi, gan daudz mazāki naudas sodi. Līdz ar to administratīvais sods nereti izrādās bargāks par kriminālsodu.

Komisijas priekšsēdētāja norādīja, ka sodu palielināšana nevar būt pašmērķis, daudz būtiskāk, lai sods par braukšanu dzērumā būtu efektīvs un neizbēgams.  

Situācijā, kad ir būtiski samazinātas policistu algas, bet autovadītājiem tiek piemēroti ar ienākumiem nesamērīgi sodi, būtiski var pieaugt arī korupcijas risks, komisijas sēdē norādīja deputāte Ilma Čepāne (PS). 

Vairāki deputāti arī pauda viedokli, ka patlaban „dzērājšoferiem” piemērojamo administratīvo arestu būtu nepieciešams aizstāt ar piespiedu darbu, kas ļautu ietaupīt valsts budžeta līdzekļus un nestu ieguvumu arī sabiedrībai.

Komisija šodien vienojās par likumprojekta virzību pirmajā lasījumā, vienlaikus norādot, ka otrajā lasījumā Iekšlietu ministrijas piedāvājums jāpilnveido. Likumprojekta autoriem arī jāsagatavo detalizēta statistika par satiksmes drošības situāciju, reibumā pieķertajiem autovadītājiem un piemērotajiem sodiem.
 


Saeimas Preses dienests
Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt