Saeimas komisija: pilnas pensijas maksās no februāra, ieturēto atmaksās aprīlī

(07.01.2010.)
Pensionāri pensijas pilnā apmērā saņems jau februārī, bet no jūlija līdz janvārim ieturēto pensijas daļu atmaksās vienā maksājumā aprīlī. Par to ceturtdien, 7.janvārī, vienojās Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti. 

„Šodien komisijas deputāti un uzaicinātās amatpersonas bija vienisprātis, ka pensiju atmaksa jāuzsāk nekavējoties. Finanšu ministrs klātienē apliecināja, ka līdzekļi šim mērķim ir pieejami, tādēļ jautājums ir tikai tehnisks - cik ilgs laiks nepieciešams Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai, lai atsāktu izmaksāt pilnas pensijas, veiktu aprēķinus un atmaksātu ieturēto,” norāda komisijas priekšsēdētāja Aija Barča. 

„Lai regulētu ieturētās pensijas daļas atmaksu, būs nepieciešams speciāls likums, un to komisija sadarbībā ar speciālistiem sagatavos visdrīzākajā laikā. Šodien panācām vienošanos, ka pensionāri ieturēto naudu saņems aprīlī, turklāt vienā maksājumā. Šāds risinājums neprasīs liekus administratīvos izdevumus un ir ātrākais iespējamais, jo speciālistiem ir nepieciešams laiks, lai aprēķinātu atmaksājamās summas ap pus miljonam pensionāru,” skaidro A.Barča.  

Savukārt pilnas pensijas tiks izmaksātas jau par februāri. Lai to izdarītu, jauns likums vai likuma grozījumi nav nepieciešami.

Kā informēja Labklājības ministrijas pārstāvji, ja sirmgalvis būs aizgājis viņsaulē, nesagaidot ieturētās pensijas atmaksu, to varēs saņemt viņa mantinieki. 


Saeimas Preses dienests
Piektdien, 29.martā