Paplašinās iestāžu pilnvaras bērnu tiesību aizsardzībai

(15.12.2009.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija otrdien, 15.decembrī, pirms otrā lasījuma atbalstīja grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kas paplašina institūciju pilnvaras bērnu tiesību aizsardzībai. Turpmāk bērna interesēs iestādes varēs aizliegt satikties ar bērnu vai nepaziņot viņa atrašanās vietu vēl pirms bāriņtiesas lēmuma.

Komisijas akceptētie grozījumi nosaka, ka policija vēl pirms bāriņtiesas lēmuma varēs neizpaust bērna vecākiem vai citiem tuviem radiniekiem viņa atrašanās vietu, ja ir aizdomas par kaitējumu vai apdraudējumu bērna veselībai, attīstībai un drošībai. Savukārt lēmumu par aizliegumu satikties ar bērnu varēs pieņemt bērnu aprūpes, izglītības, ārstniecības un sociālās rehabilitācijas iestādes.

Vecākiem ir tiesības tiesā apstrīdēt atteikumu paziņot bērna atrašanās vietu vai lēmumu par aizliegumu tikties, taču pieteikuma iesniegšana tiesā neapturēs minēto lēmumu izpildi.

Patlaban likumā noteikts, ka darba devēja pienākums ir atstādināt darbinieku, ja uz aizdomu pamata par iespējamiem bērnu tiesību pārkāpumiem to pieprasījusi Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI). Lai nepieļautu bērna atkārtotu apdraudējumu aprūpes un izglītības iestādēs, grozījumos iekļauta norma, kas nosaka, ka VBTAI pieprasījums nav apstrīdams vai pārsūdzams un ir izpildāms nekavējoties. Tiesa, izskatot lēmumu par atstādināšanu, varēs arī izvērtēt VBTAI pieprasījuma pamatotību.

Par likumprojektu „Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā” otrajā un trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā