Saeimas deputāti mudina veidot kopīgus zāļu iepirkumus Baltijas valstīs

(08.12.2009.)

Saeimas Sociālās drošības apakškomisijas deputāti otrdien, 8.decembrī, aicināja Veselības ministriju aktivizēt darbu, lai Latvijas, Lietuvas un Igaunijas deputātu paustais atbalsts vienotiem medikamentu iepirkumiem vainagotos ar praktiskiem valdības darbiem. 

„Valdībām ir jāsper pirmie praktiskie soļi, lai šo iniciatīvu sāktu ieviest reālajā dzīvē. Protams, katrā valstī ir savi likumi un iepirkumu kārtība, tāpat katrā valstī medicīna gājusi savu attīstības ceļu un ir atšķirīga ārstniecības prakse. Taču tas nav arguments, lai neko nedarītu. Kopīgi vakcīnu iepirkumi Baltijas tirgum ļautu panākt zemāku vienas potes cenu, kas iedzīvotājiem un arī valsts budžetam ir ļoti no svara,” uzsver apakškomisijas priekšsēdētāja Aija Barča.
 
Apakškomisijas sekretāre Silva Bendrāte uzsvēra, ka trīs valstu parlamentārieši Baltijas Asamblejas ietvaros ir pauduši atbalstu vienotiem medikamentu un medicīnas iekārtu iepirkumiem, taču praktiska darbība no valdību puses pagaidām nav sekojusi.

S.Bendrāte atzina, ka abu kaimiņvalstu atbildīgās ministrijas pozitīvi vērtē iespēju veikt kopīgus iepirkumus. Igaunija uzskata, ka valsts medicīnas izdevumus varētu mazināt, kopīgi izsludinot vakcīnu un AIDS medikamentu iepirkumus. Savukārt Lietuvas puse pauž atbalstu kopīgiem iepirkumiem, lai par zemākām cenām varētu iepirkt īpaši dārgos medikamentus. Īpaši vērtīgi būtu sadarboties reto medikamentu un vakcīnu iepirkumos, kā arī iegādājoties pretvīrusu zāles ar īsu uzglabāšanas termiņu.

Deputāti aicināja Veselības ministriju arī rūpīgi vērtēt Baltijas valstu sadarbības iespējas, veidojot kopīgu orgānu transplantācijas centru, kā arī specializētus Baltijas mēroga medicīnas centrus, kurus veidot katrā valstī atsevišķi neatmaksājas, jo tie prasa būtiskus finanšu un tehnoloģiju ieguldījumus. 



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde