Saeimas komisija atbalsta gāzes piegādes drošības regulas projektu

(04.12.2009.)

Saeimas Eiropas lietu komisija piektdien, 4.decembrī, pauda atbalstu regulas izstrādei, kas noteiks vienotus gāzes piegādes drošības pasākumus Eiropas Savienībā. To paredz komisijā apstiprinātā nacionālā pozīcija 7.decembra Eiropas Savienības (ES) Transporta, telekomunikāciju un enerģētikas ministru padomei.

„Aizvadīto gadu notikumi, kad vairākkārt tika pārtraukta gāzes piegāde Eiropas Savienības dalībvalstīm, ir parādījuši, ka nepieciešams izstrādāt sistēmu, kas ļautu pārvarēt gāzes piegādes iespējamos pārtraukumus nākotnē,” norādīja komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle. „Tādēļ atzinīgi vērtējam jauno regulas projektu, kas paredz koordinētu Eiropas Savienības valstu reakciju gāzes krīzes gadījumā,” uzsvēra komisijas priekšsēdētāja, piebilstot, ka jaunā regula būs ļoti nozīmīga arī Baltijas valstīm. 

Eiropas Komisijas priekšlikumi regulai paredz skaidri sadalīt Eiropas Komisijas, ES dalībvalstu un gāzes industrijas dalībnieku lomas un noteikt atbildību infrastruktūras izveides procesā, lai ilgtermiņā novērstu gāzes piegādes krīzes. 

Latvijas eiroparlamentāriete Sandra Kalniete deputātus informēja, ka, strādājot ar šiem jautājumiem Eiropas Parlamentā, ir izdevies panākt Iekšējā tirgus un patērētāju aizsardzības komitejas atbalstu vairākos Latvijai būtiskos jautājumos. Komiteja ir atbalstījusi priekšlikumu uzlikt par pienākumu dalībvalstīm pirms līguma par gāzes piegādi noslēgšanas konsultēties ar Eiropas Komisiju.

Deputāti atzinīgi novērtēja arī iniciatīvu noteikt dalītu atbildību par gāzes piegādes drošību starp visām iesaistītajām pusēm - gāzes piegādes uzņēmumiem, dalībvalstīm un Eiropas Komisiju. Tādejādi, precīzi nosakot tirgus dalībnieku pienākumus un atbildību, gāzes piegādes drošība kļūtu par kopīgu uzdevumu.

Lai veicinātu paredzamu un koordinētu tirgus darbību, jau nākamgad Eiropas Komisija varētu nākt klajā ar jaunu tiesību aktu, kas regulēs vienotas infrastruktūras izveidi ES, deputātiem skaidroja S.Kalniete.



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī