Saeima vērtēs ES tiesību aktu atbilstību Latvijas interesēm (foto)

(03.12.2009.)

Izmantojot Eiropas Savienības (ES) Lisabonas līguma sniegtās iespējas, Saeima aktīvi iesaistīsies ES likumdošanas procesā un vērtēs ES tiesību aktu atbilstību Latvijas nacionālajām interesēm, ceturtdien, 3.decembrī, vienojās Saeimas Prezidijs, komisiju un frakciju vadītāji.

„1.decembrī stājās spēkā Lisabonas līgums, kas dalībvalstu parlamentiem ļauj vairāk ietekmēt Eiropas Savienības tiesību aktu izstrādes procesu,” tikšanās laikā uzsvēra Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze. „Tā vienlaikus ir gan laba iespēja aizstāvēt mūsu nacionālās intereses, gan arī liela atbildība. Tādēļ būtiski ir pilnībā izmantot šos Lisabonas līguma sniegtos likumdošanas procesa jauninājumus,” teica G.Daudze.

„Saeimai ir labas iespējas sevi pozicionēt kā aktīvu spēlētāju, risinot Eiropas Savienības jautājumus un aizstāvot mūsu nacionālās intereses,” atzina arī Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle. „Viss ir atkarīgs no mums pašiem. Jo aktīvāk iesaistīsimies Eiropas Savienības jautājumu risināšanā, jo mūsu tēls Eiropā būs labāks.”

Saskaņā ar Lisabonas līgumu, ja vismaz deviņu ES dalībvalstu parlamenti iebildīs pret kāda jaunā ES tiesību akta izstrādi, šī likumdošanas iniciatīva būs jāpārstrādā, skaidroja komisijas priekšsēdētāja. Saeima visus jaunos ES tiesību aktu projektus saņems vēl to izstrādes sākumā un astoņu nedēļu laikā varēs sniegt atzinumu, vai ES direktīvu un regulu izstrādātāji nepārsniedz savas pilnvaras un neiejaucas dalībvalstu kompetencē, norādīja V.Paegle.

Saeima sniegs atzinumus, vai ES likumdošanas iniciatīvas atbilst subsidiaritātes un proporcionalitātes principiem. Proti, vai ES tiesību aktu izstrādes mērķi nevar sasniegt zemākā - dalībvalstu likumdošanas līmenī, kā arī, vai ES likumdošanas iniciatīva neiet tālāk, kā nepieciešams, lai sasniegtu noteikto mērķi.

Ņemot vērā ievērojamo ES tiesību aktu projektu skaitu, vērtējot tos, nepieciešams koncentrēties uz Latvijai visbūtiskākajām jomām, vienojās deputāti. Tikšanās laikā nolemts, ka Latvijas parlaments savu līdzdalību ES tiesību aktu izvērtēšanā patlaban veiks ar Eiropas lietu komisijas starpniecību, vienlaikus vērtējot, vai šajā procesā nepieciešami kādi uzlabojumi.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: www.flickr.com/saeima 
Video notikšanās pieejams:
www.youtube.com/SaeimaSAB
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā