Saeimas komisija kritizē nespēju uzņēmumiem sniegt savlaicīgu atbalstu

(02.12.2009.)
Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija trešdien, 2.decembrī, pēc tikšanās ar finanšu un ekonomikas ministriem, kā arī Eiropas Investīciju fonda (EIF) pārstāvi norādīja, ka atbildīgās institūcijas nestrādā pietiekami efektīvi, tādēļ kavējas atbalsta pasākumi uzņēmējiem.

„Mēs redzam, ka šis finansējums daudziem uzņēmējiem ir dzīvības un nāves jautājums, tādēļ nav saprotams, kāpēc netiek darīts viss iespējamais, lai uzņēmēji jau šodien varētu saņemt palīdzību,” uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars deputātus informēja, ka patlaban visi konkursi ir noslēgušies un sadarbībā ar EIF tiek virzīti trīs jauni finanšu instrumenti uzņēmēju atbalstam. EIF finansējumu uzņēmumiem piešķirs SEB banka un Swedbank, kā arī uzņēmumi BaltCap Management Latvia un Imprimatur Capital Baltics. Kopējais uzņēmējiem pieejamais finansējums būs 108 miljoni latu.

„Šo instrumentu mērķis ir radīt stabilu un ražojušu uzņēmējdarbības vidi. Tomēr es apšaubu, cik reāli ir šie instrumenti, ja uzņēmēji, kuri strādā patlaban, nevar saņemt bankās kredītus,” uzsvēra valsts kontroliere Inguna Sudraba. „Manuprāt, uzraudzības institūcijām ļoti operatīvā režīmā jāstrādā un jāvērtē, kā šie pasākumi realizēsies, lai neizveidotos situācija, ka mēs radām skaistus instrumentus, kas absolūti nav piemēroti reālai uzņēmējdarbības videi,” teica I.Sudraba.

Deputāts Jānis Reirs (JL) sēdē pauda bažas, vai konkursā tika izvēlēti labākie kandidāti. „Vienam no fondiem vajadzēja darboties jau marta mēnesi, tādējādi Latvijas uzņēmējiem jau pusgadu tiek liegta iespēja saņemt investīcijas,” uzsvēra J.Reirs.

EIF pārstāvis Greiems Koups (Graham Cope) nespēja atbildēt uz deputātu jautājumu, kad pirmie uzņēmēji varētu saņemt līdzekļus. „Mums ir Eiropas Investīciju fonds, kurš pat nevar nosaukt termiņu, kad no 30 miljoniem būs pirmais projekts. Savukārt finanšu instrumenti ir iedoti „vislabāk izvērtētajai” kompānijai, kurai Latvijā ir viens darbinieks un viens projekts,” norādīja J.Reirs.

Plānots, ka uzņēmējiem būs pieejami līdzekļi no Mazo un vidējo komersantu riska kapitāla fonda, Sēklas un uzsākšanas kapitāla fondiem, kā arī augsta riska aizdevumi.

Publisko izdevumu un revīzijas komisija aicināja atbildīgās uzraudzības institūcijās rūpīgi vērtēt, kā tiks ieviesti finanšu instrumenti.



Saeimas Preses dienests
Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt