Ināra Mūrniece Rumbulas memoriālā: holokausta piemiņa un izpēte ir mūsu morālā un politiskā apņemšanās

(30.11.2021.)
VideoGalerija

“Holokausta piemiņa un vēsturiskā izpēte ir mūsu morālā un politiskā apņemšanās. Mēs par to stingri iestājamies gan savā valstī, gan starptautiski. Lai nepieļautu kaut kā līdzīga atkārtošanos, ir ne tikai jāzina, bet jāanalizē šo šausminošo traģēdiju cēloņi. Jāzina, ka šķietami bezcerīgās situācijās ir iespējas pretoties, kā to arī Latvijā darīja ebreju glābēji,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece otrdien, 30.novembrī, uzrunājot klātesošos Rīgas geto ieslodzīto iznīcināšanas 80.gadadienai veltītajā piemiņas brīdī Rumbulas memoriālā.

Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka pirms 80 gadiem, kad savu neatkarību zaudējusī Latvijas valsts nebija spējīga aizstāvēt savus pilsoņus no svešu varu patvaļas tās teritorijā, vienu no nežēlīgākiem noziegumiem pret cilvēci izvērta valdošais nacistu režīms.

“Ebreju tautības Latvijas pilsoņu un no citām Eiropas valstīm atvesto ebreju slaktiņš notika šajā vietā – Rumbulā. Tā ir ebreju tautas traģēdija, tā bija un ir Latvijas traģēdija,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja, godinot Rumbulas mežā bojāgājušos un paužot līdzjūtību ebreju tautai kopumā un ģimenēm, kuru piederīgie palika masu kapos.

“20.gadsimts diemžēl ir bijis cilvēku pašu izraisītu globālu katastrofu gadsimts, apmātības ar varu un visatļautības laiks, kurā sagādātas ciešanas miljoniem cilvēku, un šajā katastrofu virknē ierindojas un izceļas kaunpilnā holokausta traģēdija,” pauda I.Mūrniece.  

I.Mūrniece atzīmēja, ka pēc neatkarības atgūšanas Latvijā atkal bija iespējams pievērsties neangažētai pagātnes izpētei. “Mūsu vēsturnieki un rakstnieki izgaismo šo vēstures lappusi zinātniskos un literāros darbos, mūsu kinorežisori veido filmas. Mēs pētām, glabājam liecības un izglītojam sabiedrību par holokausta noziegumiem,” pauda Saeimas priekšsēdētāja, uzsverot arī muzeju lomu Latvijas okupācijas laika notikumu atainošanā.

“Rīgas geto traģēdiju pirms 80 gadiem mēs nebijām spējīgi novērst. Tas ir un paliek kauna traips uz to sirdsapziņas, kas to organizēja. Bet tas, ko mēs varam, ir atcerēties, pieminēt, izglītot un darīt visu, lai nekas līdzīgs neatkārtotos,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.   

Rumbulas mežā 1941.gadā nacistu okupācijas režīms īstenoja vienu no lielākajiem holokausta noziegumiem Latvijā, laupot dzīvību vairāk nekā 25 000 cilvēku. Ebreju masveida iznīcināšana Rumbulā ir viena tumšākajām Latvijas vēstures lappusēm.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157720202098567
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā