Disciplināri sodītu tiesnešu vārdi būs publiski pieejami

(22.06.2017.)

Publicējot informāciju par tiesnešiem uzliktajiem disciplinārsodiem, pie atbildības saukto personu vārdi un uzvārdi turpmāk netiks aizsegti. To paredz Saeimā ceturtdien, 22.jūnijā, trešajā galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi Tiesnešu disciplinārās atbildības likumā

Grozījumi paredz, ka disciplinārlietā pieņemto lēmumu, tostarp par disciplinārsoda uzlikšanu, pēc tā spēkā stāšanās Tiesnešu kolēģija publicē mājaslapā internetā, aizsedzot tikai to informācijas daļu, kas atklāj personas datus, tajā skaitā sensitīvos, izņemot vārdu un uzvārdu. Patlaban, publiskojot disciplinārlietas lēmumu, informācijas daļa, kas atklāj tiesneša identitāti, ir jāaizsedz. 

Grozījumi arī paredz, ka lēmumu par disciplinārlietas nosūtīšanu Ģenerālprokuratūrai lemšanai par kriminālprocesa uzsākšanu pret tiesnesi nepublicē. Tas nepieciešams, lai ievērotu nevainīguma prezumpcijas principu, kā arī nekaitētu izmeklēšanas interesēm, teikts likumprojekta anotācijā. 

Tāpat ar izmaiņām paredzēts papildināt likumu ar kārtību, kādā publicētos lēmumus dzēš no mājaslapas, kā arī veikti vēl citi precizējumi, tostarp normās, kas regulē Tiesnešu disciplinārkolēģijas priekšsēdētāja ievēlēšanas kārtību un kolēģijas administratīvā darba nodrošināšanu. 

Likuma grozījumus rosinājusi Saeimas Juridiskā komisija pēc diskusijas Tiesu politikas apakškomisijā, kā arī, ņemot vērā Satversmes tiesas spriedumā aktualizēto jautājumu par galīgā lēmuma disciplinārlietās pieejamību sabiedrībai.

 

Saeimas Preses dienests

 

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt