Arī nākamajās Saeimas vēlēšanās personas, kurām ir tikai eID karte, varēs balsot ar vēlētāja apliecību

(21.06.2017.)

Arī nākamgad gaidāmajās Saeimas vēlēšanās tiem balsstiesīgajiem, kuriem ir tikai personas apliecība jeb identifikācijas karte (eID), bet nav derīgas pilsoņa pases, plānots ieviest personalizētas vēlētāja apliecības. To paredz grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā un Personu apliecinošu dokumentu likumā, ko Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien, 21.jūnijā, atbalstīja izskatīšanai Saeimā galīgajā lasījumā. 

Paredzēts, ka tāpat kā iepriekšējās parlamenta vēlēšanās vēlētāja apliecība būs derīga kopā ar eID karti. Vēlētāja apliecību varēs saņemt tikai tie vēlētāji, kuriem nav pilsoņa pases. 

Apliecības izgatavos Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP), ņemot vērā Iedzīvotāju reģistra informāciju par Latvijas pilsoņiem, kuri pirms vēlēšanām būs sasnieguši 18 gadu vecumu un kuriem ir izsniegta tikai personas apliecība. 

Plānots, ka vēlētāja apliecību balsstiesīgie varēs saņemt PMLP nodaļās. Ierodoties vēlēšanu iecirknī, lai saņemtu vēlēšanu zīmes un aploksni, balsotājam vēlētāja apliecība būs jāuzrāda kopā ar identifikācijas karti. 

Grozījumi arī paredz, ka personai, kura saņēmusi vēlētāja apliecību, līdz vēlēšanām saņemot arī pilsoņa pasi, tajā tiks veikta atzīme, ka izsniegta vēlētāja apliecība. Šāda pase vēlēšanu iecirknī būs jāuzrāda kopā ar vēlētāja apliecību. 

PMLP informācija liecina, ka uz nākamā gada Saeimas vēlēšanām Latvijā būs ap 60 tūkstošiem vēlētāju, kuriem ir tikai identifikācijas karte. 

Grozījumus likumos galīgajā lasījumā atbildīgā komisija lūgs Saeimu izskatīt tuvākajā ārkārtas sesijas sēdē, informē Valsts pārvaldes komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs.

 

Saeimas Preses dienests

 

Piektdien, 29.martā