Ojārs Ēriks Kalniņš: paveras jaunas iespējas sadarbībai ar Baltkrieviju

(07.06.2017.)

Latvija un Baltkrievija ir atvērtas gan konstruktīvam politiskajam dialogam, gan abpusēji izdevīgai praktiskajai sadarbībai. Šis ir brīdis, kad mums ir jāliek lietā līdz šim neizmantotais sadarbības potenciāls, kas divām valstīm ar kopīgu sauszemes robežu ir daudz liekāks, nekā to rāda pašreizējā savstarpējā tirdzniecība. To pēc Saeimas Ārlietu komisijas deputātu tikšanās ar Baltkrievijas Republikas Nacionālās sapulces Republikas padomes priekšsēdētāja vietnieci Mariannu Ščotkinu (Marianna Shchotkina) uzsver komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš. 

“Mūsu valstis vienmēr ir bijušas labi kaimiņi, mēs dzīvojam draudzīgi. Taču, esot tik cieši blakus, mēs varētu sarunāties vairāk un darīt vairāk kopīgu lietu. Es redzu, ka interese par aktīvāku sadarbību ir abās pusēs. Sākot ar tranzītu, trīspusēju sadarbību ar Ķīnu, tirdzniecības palielināšanu un investīciju piesaisti, un noslēdzot ar pasaules hokeja čempionātu, ko 2021.gadā rīkosim kopā,” norāda  komisijas vadītājs. 

“Sarunā guvām arī M.Ščotkinas apliecinājumu, ka NATO sabiedroto pastiprinātu klātbūtni Baltijas valstīs Baltkrievija neuztver kā draudus savai drošībai. Pēc viņas vārdiem, katrai valstij ir tiesības veikt nepieciešamos drošības pasākumus, un Baltkrievija nepieļauj iespēju, ka no kaimiņvalsts varētu sagaidīt apdraudošu rīcību. Vicespīkere apliecināja – drošības pamatā ir labas kaimiņattiecības, un Baltkrievija ir atvērta sadarbībai arī drošības jomā,” pauž Ojārs Ēriks Kalniņš. 

Latvijas puse apliecināja atbalstu Baltkrievijai dialogā ar Eiropas Savienību, kā arī aicināja aktīvi izmantot iespējas, ko sniedz iesaiste Austrumu partnerības programmā. 

Baltkrievijas parlamenta vicespīkeres M.Ščotkinas darba vizīte Latvijā no 6. līdz 8.jūnijam notiek pēc Saeimas priekšsēdētājas biedra G.Daudzes ielūguma. Viņu vizītē pavada Baltkrievijas Republikas Nacionālās sapulces Pārstāvju palātas Starptautisko lietu komisijas locekle, darba grupas sadarbībai ar Latvijas parlamentu locekle Anna Starovoitova. 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157682487541531
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt