Lolita Čigāne: Latvijas prioritāte Brexit sarunās – valstspiederīgo statuss

(25.04.2017.)

Latvijas un Apvienotās Karalistes prioritātes Brexit sarunās ir līdzīgas. Latvijai - skaidrība par valstspiederīgo statusu Apvienotajā Karalistē. Savukārt Apvienotajai Karalistei – par valstspiederīgo statusu Eiropas Savienībā. To Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja uzsvēra, vizītē Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē tiekoties ar ministru Robinu Valkeru (Robin Walker) no Brexit ministrijas. Vizītē 24. un 25.aprīlī Latvijas parlamentu pārstāv arī Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienoto Karalisti deputāti Hosams Abu Meri un Sergejs Potapkins.

Sarunā R.Valkers uzsvēra, ka, lai arī Apvienotā Karaliste izstājas no Eiropas Savienības, tā cer uz ciešu sadarbību arī turpmāk. Tikšanās laikā pārrunāta Brexit gaita, kā arī drošība un aizsardzība, pusēm paužot vienprātīgu uzskatu, ka drošības jautājumi ietver nedalāmu drošības telpu arī pēc Brexit un NATO nozīme nemazināsies. R.Valkers ieskicēja iespējamos scenārijus attiecībā uz imigrācijas jautājumiem pēc Apvienotās Karalistes izstāšanās no Eiropas Savienības.

Tiekoties ar Apvienotās Karalistes Ārlietu ministrijas Eiropas departamenta direktoru Ričardu Vudu (Richard Wood), Saeimas deputāti tika informēti par nupat izsludinātajām Apvienotās Karalistes parlamenta ārkārtas vēlēšanām, uzsverot, ka tās neietekmēs Brexit sarunu virzienus. Tikšanās laikā Latvijas parlamentārieši uzsvēra nepieciešamību risināt jautājumu par Latvijas valstspiederīgo, kas uzturas Apvienotajā Karalistē, iegūto tiesību aizsardzību, kā arī jautājumu par ceļošanas tiesībām pēc Brexit. Tāpat pārrunāti drošības un aizsardzības jautājumi.

Vizītes ietvaros Saeimas delegācija tikās arī ar Apvienotās Karalistes Pārstāvju palātas deputātu Tomu Tugendhatu (Tom Tugendhat). Tikšanās laikā pārrunāti Eiropas Savienības nākotnes jautājumi. Savukārt ar Pārstāvju palātas Brexit komisijas vadītāju Hilariju Benu (Hilary Benn) apspriesti Apvienotās Karalistes iekšpolitikas jautājumi un nepieciešamās reformas Eiropas Savienībā. Tiekoties ar Lordu palātas pārstāvjiem, pārrunāti jautājumi par Eiropas Savienības budžetu pēc Apvienotās Karalistes izstāšanās no Savienības, kā arī populisma radītie riski, tostarp Francijas prezidenta vēlēšanu kontekstā.

Sarunā ar domnīcu - Eiropas Reformas centra (Centre for European Reform) un Eiropas Ārlietu padomes (European Council on Foreign Relations) – vadītājiem Saeimas delegācija apsprieda iespējamos Brexit sarunu virzienus, kā arī migrācijas un aizsardzības jautājumus.

L.Čigāne akcentē, ka Saeimas deputātu vizīte Apvienotajā Karalistē, kurā lielu ieguldījumu devusi Latvijas vēstniecība, bijusi piesātināta un viesusi lielāku skaidrību par Eiropas Savienības nākotni.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā